Ruokakaupungin kehittäminen

Ruokakaupungin uutiskirje

Tilaa ruokakaupungin uutiskirje täältä

 

Tutustu ruokakaupungin kehittämisohjelmaan

Ruokakaupungin monialainen kehittämisohjelma -esitys (pdf)

 

Ole rohkeasti yhteydessä!

 

Heli Nieminen, communications & PR, Visit Turku Archipelago
heli.nieminen@visitturkuarchipelago.fi

Päivi Pohjolainen, utvecklingschef, Åbo stad
paivi.pohjolainen@turku.fi

Turku, Turun seutu, saaristo ja Varsinais-Suomi ovat vahvoja ruuan ja juoman alueita, elintarviketeollisuus on alueella merkittävää ja alueen tutkimus ja koulutus on korkealaatuista.

Ruokaan kytkeytyvällä kokonaisuudella on suuri elinkeinojen kehittymiseen, matkailun vahvistumiseen sekä palveluiden ja elämysten monipuolistumiseen liittyvä kasvun potentiaali.

Ruokakaupunki ja -alue koostuvat monitasoisesta ekosysteemistä, johon kuuluu koko ruokaketju kaikkine toimijoineen, muun muassa alkutuottajat, jalostavat yritykset, erilaiset muut alan yritykset, jakelu- ja vientiorganisaatiot, keskusliikkeet ja kaupat, ravintolat ja kahvilat.

Mukaan kuuluvat ruoka ja juoma, tapahtumat, palvelut ja elämykset, opetus ja tutkimus - niin paikalliset herkut, osaaminen kuin vientituotteetkin. Turun monipuolista ruokakulttuuria tukevat myös eri vuodenaikoihin sijoittuvat ruokatapahtumat.

Turun kaupunki on koodinoinut Ruokakaupungin monialaista kehittämisohjelmaa, joka on koottu ja muotoiltu yhdessä sidosryhmien kanssa syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana.

Kakola kukkii -tapahtuma oli herkullinen osa kesällä 2023 ensimmäistä kertaa järjestettyjä Turun ruokaviikkoja. Kuva: Turun kaupunki/Niko Sieppi

Työhön on osallistunut laajasti toimijoita koko varsinaissuomalaisen ruokaketjun eri osista. Keskeistä yhteisessä kehittämisohjelmassa on, että se kokoaa yhteen eri toimijoiden tekemän työn, se on koko verkoston yhdessä kokoama ja sen kehittämisen teemat ja kärjet on yhdessä valittu. 

Kukin toimija voi löytää oman roolinsa mukaisen paikan ohjelmassa ja yhdessä pystymme paremmin edistämään pitkäjänteisesti asettamiamme tavoitteita.

Koko Suomessa syötävästä varhaisperunasta valtaosa tulee Varsinais-Suomesta. Kuva: Turun kaupunki/Niko Sieppi

 

Asiasanat: