Sähkölatauksen kehittäminen - USER-CHI

USER-CHI:

Turku on mukana kansainvälissssä USER-CHI hankkeessa, jonka tavoite on kehittää sähkökäyttöisten kulkuneuvojen latausverkostoa yritysvetoisesti ja asiakaskeskeisesti.

Projekti antaa kaupungeille ja yksityiselle toimijoille työkalut ja käytännön esimerkit älykkäistä latauspalveluista ja niiden toteuttamisesta. Euroopan mittakaavalla projekti antaa mahdollisuuden kehittää paikallista infrastruktuuria yhteneväiseksi muun EU alueen kanssa. Projektin perimmäinen tarkoitus on luoda pohja toimivalle ja asiakasystävälliselle sähköisen liikkumisen kaupunkiympäristölle. 

Yleissuunnitelmalla kokonaiskuva tarpeista

Projektin yhteydessä Turun kaupunki on ohjaamassa julkisten latauspisteiden yleistymistä laatimalla koko kaupungin kattavan latauspisteiden yleissuunnitelman. Tulevina vuosina sähköautojen ja muiden sähkökäyttöisten kulkuneuvojen määrä tulee moninkertaistumaan ja suunnitelmalla pyritään ohjaamaan kehitystä toimivaan lopputulokseen. Yleissuunnitelma tukee monipuolisen ja päästöttömän liikkumisen kehittymistä Turun kaupungin alueella ja antaa yksityisille toimijoille resurssit rakentaa toimivaa latausinfrastruktuuria.

Turku on myös pilotoimassa kevyiden sähkökulkuneuvojen ”latausbokseja”, jotka toimivat turvallisina säilytys- ja latauspisteinä esimerkiksi sähköpyörille.  

Yhteistyöllä enemmän

Projektin yhteistyökumppaneina Turussa ovat Turku Energia, VASO ja TVT, jotka kaikki toteuttavat omat pilottihankkeensa projektin aikana. Turku Energia toteuttaa oman innovatiivisen supernopean latauspisteen Kupittaan alueella.  

VASO (Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy) toteuttaa Pääskyvuorenrinteellä uudiskiinteistössä modernin sähköistämishankkeen, joka yhdistää aurinkoenergian, akkuvarastoinnin ja sähkölatauspisteet. Uudiskohde tulee koostumaan kahdesta kerrostalosta, joissa on yhteensä 76 asuntoa ja yhteinen parkkihalli. Rakennuksiin asennetaan 13,3kW aurinkopaneelijärjestelmä ja akusto, jolla pystytään kattamaan sähköntarve myös yöllä. Järjestelmä antaa myös mahdollisuuden käyttää autojen akustoa sähkön varastoimiseen tulevaisuudessa. 

TVT:n pilotti toteuttaa kevyiden ajoneuvojen latausjärjestelmän Mäntymäen uudelle asuinalueelle ja suunnitelman sähköautojen latauspisteille. Latausjärjestelmä tuottaa oman sähkönsä aurinkoenergialla ja tarjoaa omakustanteisen latausmahdollisuuden kaikille kevyille akkukäyttöisille kulkuvälineille. Latausjärjestelmä toteutetaan jo suunniteltuihin kellaritiloihin ja apuna käytetään markkinoilla olevia latauslaatikostoja. 

Lisätietoa hankkeesta ja sen tuotoksista

Selvitys sähköautojen latauspisteiden latauspisteiden nykytilanteesta ja tulevaisuudesta Turussa. (pdf)

Report on the current status of and future prospects for charging stations of electric cars in the region of Turku. (pdf)