Skanssin biodiversiteettipuisto

Biodiversiteettipuisto on uudenlainen lähestymistapa vastata luontokatoon ja lisätä luonnon monimuotoisuutta kaupunkien viheralueilla. Biodiversiteettipuisto eroaa perinteisistä luonnonsuojelualueista siten, että siellä monimuotoista luontoa ei vain suojella vaan myös lisätään aktiivisesti. Puistoista kehitetään myös kaupunkilaisille houkutteleva oleskelualue, jossa luonnosta voi oppia.

Skanssin biodiversiteettipuistosta kehitetään pilottialue ja lippulaivakohde luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen Suomessa. Biodiversiteettipuisto pilotoi kehittämisen konseptia, jota voidaan tulevaisuudessa soveltaa muissakin kaupungeissa. Koska osa luonnon lisäämisen tavoista on kokeellisia, biodiversiteettipuisto vie eteenpäin menetelmien kehittämistä luonnon monimuotoisuuden vaalimisessa koko Suomessa.

Skanssin biodiversiteettipuiston luonnonhoidon vyöhykkeet

Skanssin harjulle ja sen läheisille vanhoille pelloille sijoittuvan biodiversiteettipuiston alueella on jo nykyisellään luonnoltaan hienoja paikkoja. Biodiversiteettipuiston perustaminen lisää alueen luontoarvoja entisestään. Skanssin biodiversiteettipuiston perustaminen toteuttaa Turun kaupungin luonnon monimuotoisuusohjelman tavoitteita. Biodiversiteettipuisto on myös osa Turun vapaaehtoisia kompensaatiotoimia luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.

Biodiversiteettipuiston hoito- ja käyttösuunnitelma on tehty yhteistyössä kaupunkilaisten, yhdistyksien, tutkijoiden ja Turun kaupungin suunnittelijoiden kanssa. Puiston perustamisen toimenpiteet toteutetaan 2020-luvun aikana. Toimenpiteiden kustannusarvio on yhteensä noin 450 000 euroa.

Skanssin biodiversiteettipuiston suunnitelmassa on hahmotettu alueelle 21 vyöhykettä, joita hoidetaan eri tavoin. Skanssin biodiversiteettipuistossa on valittu luontokadon kannalta kriittisiä aiheita, joita ovat:

  • Paahdeympäristöjen hoito
  • Lahopuun lisääminen
  • Niittyjen perustaminen
  • Harvinaiset luonnonkasvit
  • Jalojen lehtipuiden istuttaminen
  • Kokeellisen kalkkikedon perustaminen
  • Ympäristötaideteos hiiltyneestä puusta
  • Kaupunkilaisten osallistaminen luonnonhoitoon

Lisätietoja

Menna Rantala, hankepäällikkö, Turun kaupunki
044 907 3385
menna.rantala@turku.fi


Jere Nieminen, Villi vyöhyke ry
040 522 4476
jere.nieminen@villivyohyke.fi

Kaupunginosa/Alue: