Vinkkejä kestävään liikkumiseen

Yrityksille 

Yritykset ja työnantajat voivat edistää kestävää liikkumista työpaikoilla. Yksi helpoista keinoista aloittaa on suosia etäneuvotteluita sekä mahdollisuuksien mukaan etätöitä. Myös kimppakyytien suosiminen työpaikoilla edistää kestävää liikkumista, kun kaikki eivät tule omalla autollaan töihin. Työpaikat voivat myös laatia tai päivittää liikkumis- ja matkustussuunnitelmia, joissa kestävä liikkuminen on huomioitu. Työpaikoilla voidaan aktiivisesti kannustaa käyttämään kestäviä liikkumismuotoja ja joukkoliikennettä sekä parantaa näiden kulkumuotojen käyttömahdollisuuksia.  

Kestävä työmatkaliikenne 

Työnantaja voi tukea työntekijöitään kulkemaan työmatkoja kestävästi kustantamalla erilaisia työmatkakortteja. Työmatkakortit toimivat joukkoliikenteessä ja voivat kattaa joko työntekijän työmatkan kotoa työpaikalle tai työpäivän aikana tehtyjä työmatkoja. Päivän aikana tehdyt työmatkat kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä kestävästi kevyillä liikkumisvälineillä kuten fölläreillä. Myös sähköautojen latauspisteiden tarjoaminen työntekijöiden käyttöön työpäivän ajaksi, tukee kestävää liikkumista ja helpottaa työntekijöiden sähköauton hankintaa. Työnantaja voi helposti lisätä työmatkan houkuttelevuutta pyörällä tai kävellen tarjoamalla hyvät pukuhuonetilat, joissa vaihtaa vaatteet ja virkistäytyä ennen työpäivää. Myös helposti saavutettavista pyöräpysäköintipaikoista huolehtiminen helpottaa kestävää liikkumista.   

SPARKT-hanke 

Turun kaupungin Sparkt-hanke keskittyy pienten ja keskisuurten yritysten työmatkaliikkumisen kestävyyden parantamiseen. Kestävästi tehdyt työmatkat kuljetaan pääsääntöisesti kävellen tai pyörällä ja kulkemisessa voi hyödyntää erilaisia matkaketjuja, jotka voivat muodostua useasta kulkumuodosta. Hankkeeseen otetaan mukaan 10 yritystä, joiden osallistumista tuetaan ja tämän lisäksi muita työpaikkoja voi osallistua omakustanteisesti. Osallistuvista yrityksistä valitaan 1–2 työntekijää “sparraajiksi”, jotka osallistuvat Turun kaupungin järjestämään koulutukseen. Koulutuksessa heille esitellään 10 erilaista kestävän työmatkaliikkumisen kokeilua. Näistä kokeiluista sparraajat valitsevat yhden, joka viedään heidän työpaikalleen ja toteutetaan yhdessä hankkeen yhteistyökumppaneiden kanssa. Kokeilut kestävät noin kuukauden ja ne toteutetaan maalis-huhtikuussa 2024.

 

Ilmoittaudu mukaan hankkeeseen: https://forms.office.com/e/vWhQ0hBJgj

Ilmoittautuminen sulkeutuu 31.1.2024.

Hankkeessa valittavat kokeilut:
  1. Sähköpyöräkokeilu: Yritykseen tuodaan työntekijöiden kokeiltavaksi erilaisia sähköpyöriä sovittuna päivänä. Esittelyn aikana työntekijät saavat koeajaa sähköpyöriä ja saavat myös käytännön vinkkejä sähköpyörän – tai minkä tahansa pyörän hankkimiseen.
  2. Työmatkakorttikokeilu: Yrityksen työntekijät perehtyvät Fölin palveluihin, kuten virtuaaliseen aikataulunäyttöön, ja saavat käyttöönsä Fölin työmatkakortit kokeilun ajaksi. Yritykset saavat tietoa Fölin työmatkakortista, jonka voivat tarjota työntekijöilleen.
  3. Pyöränhuoltopiste: Työpaikalle tuodaan pyöränhuoltopiste, jossa on yleisimmät pyörän huoltoon tarvittavat välineet. Sovittuna päivänä pyöränhuoltopisteelle tuodaan myös apua paikalle pyörien huoltamiseen. Hankkeessa hankitut huoltopisteen työkalut jäävät työpaikalle.
  4. Liikkumiskilpailu: Yritykset osallistuvat liikkumiskilpailuun, jonka tavoitteena on liikkua työmatkat mahdollisimman kestävällä tavalla kokeilun ajan. Yritykset kilpailevat keskenään ja eniten kestävällä tavalla kulkeneita työmatkoja tehnyt yritys voittaa.
  5. Pyörä- ja skuuttipysäköinnin parantaminen: Yritykselle tarjotaan mahdollisuutta sähköpotkulautojen parkkiruutujen maalaukseen sekä opastusta pyöräpysäköinnin sijoitteluun ja telineiden valintaan.
  6. Föllärikokeilu: Yrityksen työntekijät saavat yhteiskäyttöiset pyörät eli föllärit käyttöönsä kokeilun ajaksi. Mikäli yrityksen läheisyydestä ei löydy valmista fölläriasemaa, voidaan sellainen toteuttaa kokeilun ajaksi. Kokeilussa on säävaraus.
  7. Aktiivinen työpäivä: Yritys saa käyttöönsä erilaisia välineitä aktivoimaan työpäivää joko omalla työpisteellä tai taukotilaan esimerkiksi taukojumppaamisen mahdollistamiseksi. Hankitut välineet jäävät työpaikalle kokeilun jälkeen.
  8. Mobility jackpot -arvonta: Yrityksessä järjestetään arvonta, johon työntekijät voivat kerätä arpalipukkeita tulemalla töihin kestävästi esimerkiksi pyörällä, kävellen tai joukkoliikenteellä kokeilun aikana. 
  9. Työmatkaliikkumisen kausihaasteet: Henkilökunnalle järjestetään kysely, jossa selvitetään työmatkaliikkumiseen liittyviä haasteita eri vuodenaikoina. Kyselyssä selvinneisiin haasteisiin haetaan ratkaisuja yhdessä, jotta henkilökunnan työmatkaliikkuminen olisi entistä helpompaa.
  10. Sähköpyörien latausmahdollisuudet: Yritykselle tarjotaan tietoa sähköpyörien ja muiden kevyiden liikennevälineiden latausmahdollisuuksista sekä turvallisesta lataamisesta. Tämän lisäksi jaamme käytännön kokemuksia esimerkiksi sähkölatauskaapin käytöstä.

Nettisivuja päivitetään hankkeen edetessä.

Lue lisää kestävästä liikkumisesta Kestävä liikkuminen | Turku.fi

Turun Ilmastojoukkue 

Ilmastojoukkueen tavoitteena on jakaa tietoa ilmastotyöstä ja järjestää tapahtumia aihealueeseen liittyen. Ilmastojoukkueeseen voi liittyä kaikki yritykset ja organisaatiot, jotka tekevät ilmastotekoja. Ilmastotekojen tulee vähentää kasvihuonepäästöjä joko suoraan tai välillisesti. Näitä tekoja kootaan yhteiseen tietokantaan ja niistä uutisoidaan kaupungin sosiaalisessa mediassa ja uutisissa. Osallistuminen tuo hyvää näkyvyyttä yritykselle tai organisaatiolle hiilineutraaliuden ja ilmastotekojen parantajana.  

Tutustu tarkemmin Ilmastojoukkueen toimintaan 

Liity Ilmastojoukkueeseen! | Turku.fi  

Yksityishenkilöille/Kaupunkilaisille 

Omaan liikkumiseen ja sen kestävyyteen voi jokainen vaikuttaa. Kestävät liikkumismuodot eivät kuormita ympäristöä yhtä paljon kuin yksityisautoilu ja usein kestäviä liikkumismuotoja käyttämällä tulee harrastettua myös hyvää arkiliikuntaa. Kestäviä liikkumismuotoja ovat muun muassa kävely, pyöräily ja yhteiskäyttöiset kulkuneuvot kuten fölin bussit ja yhteiskäyttösähköautot. Melkein päivittäin kuljettavan työmatkan kulkeminen mahdollisuuksien mukaan kävellen tai pyörällä lisää arkiliikuntaa ja vähentää yksityisautoilun tuottamia päästöjä sekä haitallista melua. Yhteiskäyttöisiä kulkumuotoja on helppo kokeilla ja kokeilemalla usein löytyy itselleen sopiva tapa kulkea kestävästi. 

Matkaketjutus 

Matkan ketjuttaminen on yksi helppo tapa kulkea kestävästi. Matkaketjutuksessa voi hyödyntää yhteiskäytössä olevia kestäviä kulkumuotoja. Tällaisia kestäviä kulkumuotoja ovat kaupunkipyörät, sähköpotkulaudat, taakkapyörät sekä paikallisbussit. Matkan ketjuttamisen ajatuksena on se, ettei matkaa tarvitse kulkea alusta loppuun samalla kulkuvälineellä. Pyöräilemällä parempien bussiyhteyksien päähän tai aloittamalla matka bussilla ja jatkamalla siitä kävellen, on matkan ketjuttamista ja joskus myös nopea tapa kulkea.  

Matkan ketjuttamista on myös useiden asioiden hoito yhdellä matkalla. Tällöin esimerkiksi yksityisautolla taloudellisesti ajamalla ja hoitamalla monta asiaa yhdellä ajokerralla, saadaan vähennettyä haitallisia päästöjä. Suurimmat yksityisautoilusta koostuvat päästöt tulevat muutaman kilometrin mittaisista ajomatkoista ja tämän mittaisen matkan voi näppärästi kävellä, pyöräillä tai napata käyttöönsä sähköpotkulaudan. 

 

Kestävää liikkumistaan voi pohtia kysymällä / miten kestävää kulkemista voisi lisätä 

  • voiko matkan tehdä kävellen tai pyöräillä?  
  • pääseekö kohteeseen bussilla? 
  • Pääseekö kohteeseen bussilla ja ehkä firman työmatkakortilla? 
  • Onko kimppakyyti mahdollinen?
  • Voinko itse ottaa kyytiini muita samaan suuntaan menijöitä? 
  • voiko matkan välttää pitämällä etäpalaverin tai tekemällä etätöitä? 
  • Ajetaanko autolla taloudellisesti?  
  • Onko ajomatka reititetty tehokkaasti? 
  • Onko työpaikalla käytössä yhteiskäyttöpyörää tai –autoa?  
  • Onko työpaikan sosiaalitilat ajan tasalla?  
  • Miten kohteeseen pääsee matkustamaan kestävimmin? 
  • Hyödynnetäänkö matkaketjuja tehokkaasti? 
  • Hyödynnetäänkö yhteiskäyttöisiä kulkuvälineitä arjessani?   

Kokeilemalla erilaisia tapoja liikkua voi yllättyä positiivisesti.

 

Perustietoa tehokkaasta työliikenteestä

Näin mahdollistat viisaan liikkumisen - Motiva