Päihdepalvelut

Akuutit tilanteet

Kiireellisissä hätätilanteissa tulee aina soittaa 112 tai hakeutua Tyksin yhteispäivystykseen. 

Ohjaus ja neuvonta päihdepalveluista

Tutustu päihdepalveluihin ja hoitovaihtoehtoihin Turun päihdepalveluoppaassa

Kattavaa tietoa päihteistä ja oma-apua verkossa sekä puhelimitse

Luotettavaa ja ajantasaista tietoa päihteistä, päihdehaitoista sekä oma-apua löydät verkossa

Auttavat puhelimet

  • Peluurin auttava puhelin peliongelmaisille p. 0800 100 101 on avoinna ma-pe klo 12–18.
  • Ehyt ry:n Päihdeneuvontapuhelimessa p. 0800 90045 päihdetyön ammattilaiset vastaavat ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

Päihdepalveluihin hakeutumista ei kannata viivytellä. Varhaisella tuella voidaan ennaltaehkäistä vakavien ongelmien syntymistä.

Jos koet huolta omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä, ota asia rohkeasti puheeksi. Ohjausta ja neuvontaa päihdepalveluihin hakeutumiseksi ja apua päihdeongelmaan on saatavilla kaikista sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköistä. Apua ja tukea on saatavilla myös vertaisryhmistä ja järjestöistä.

Asunnottomuuteen saat apua sosiaalitoimiston asumis- ja päihdepalveluiden yksiköstä. Oma sosiaalityöntekijäsi voi auttaa sinua myös tarpeittesi mukaiseen päihdehoitoon hakeutumisessa.

Palvelut ovat asiakkaille maksuttomia.

Akuuteissa tilanteissa

Kiireellisissä hätätilanteissa tulee aina soittaa 112 tai hakeutua Tyksin yhteispäivystykseen.  

  • Sillankorvan ensisuoja tarjoaa aikuisille päihteiden käyttäjille tilapäismajoitusta
  • Turun selviämishoitoasema tarjoaa turvallisen paikan päihtymystilasta selviämiseen ja sinne voi hakeutua omatoimisesti, mihin vuorokauden aikaan tahansa

Turun A-klinikalla on päivystävän hoitajan vastaanotto ilman ajanvarausta maanantaisin klo 10–11, tiistaisin klo 17–18 ja perjantaisin klo 10–11 (os. Ajurinkatu 2.)

Vieroitushoito on tarpeellista silloin, kun päihdekierteen katkaiseminen omatoimisesti ei ole turvallista tai mahdollista. Vieroitushoitojaksolla saa apua vieroitusoireisiin ja asiakasta autetaan myös jatkohoitoon pääsemisessä.

Vieroitushoitoa on mahdollista saada sekä avo- että laitosmuotoisesti. Vieroitushoitoon voit varata ajan suoraan palveluntuottajalta.

Avovieroitus (kotona tai poliklinikalla)

Laitosvieroitus

Avokuntoutus

Avokuntoutus toteutuu hoitojaksoina yksilö- tai ryhmämuotoisesti. Avokuntoutuksessa hoidetaan päihde- ja lääkeriippuvuuden lisäksi myös toiminnallisia riippuvuuksia. Hoitoon voivat hakeutua myös läheiset.

Avokuntoutukseen ei tarvita lähetettä tai maksusitoumusta, hoitoon pääset varaamalla ajan suoraan palveluntuottajalta. Kysy palveluntuottajilta alkavista ja avoimista ryhmistä!

Jos avohoito osoittautuu riittämättömäksi, päihdehoitoyksiköstä tai muusta terveydenhuollon yksiköstä voidaan laatia lähete laitospäihdekuntoutukseen. Lähetteellä voi hakea maksusitoumusta kuntoutukseen ja hakemus käsitellään moniammatillisessa päihdetiimissä.

Päivätoimintaa ja matalan kynnyksen palveluita päihteidenkäyttäjille

  • Sirkkalan päiväkeskus on päihteidenkäyttäjien päivätoimintakeskus. Sirkkalan päiväkeskuksen kokemusasiantuntija on tavoitettavissa puhelimitse ma-pe klo 8–18 p. 045 343 5849 (jätä soittopyyntö, jos et heti tavoita).
  • Terveysneuvontapiste Milli on huumeidenkäyttäjien maksuton ja anonyymi asiointipiste

Vertaistukea päihdeongelmassa tarjoavat

Lapset ja nuoret

Alle 18-vuotiaiden nuorten päihdehoitopaikkana toimii Lasten ja nuorten poliklinikan Nuorisopoliklinikka.

Nuorten avokuntoutus on alle 29-vuotiaille tarkoitettua päihdehoitoa. Avokuntoutuksessa huomioidaan erityisesti ikään ja kehitykseen liittyvät tarpeet sekä työskennellään perheen ja läheisten kanssa hoidon aikana.

Asiasanat: