Rokotukset
Yhteystiedot
- Terveysasemien palvelut
- Lastenneuvolat
- Kouluterveydenhuolto
- Opiskeluterveydenhuolto
- Matkailijoiden rokotusneuvonta
Muistathan
eTerveyspalveluiden kautta voi varata ajan hoitajalle rokotusta varten
Lisätietoa rokotuksista
- Tietoa lasten ja nuorten perusrokotuksista ja rokotusohjelmasta (thl.fi)
- Neuvolaikäisen rokotusopas (pdf)
- Tietoa aikuisten perusrokotuksista ja rokotusohjelmasta (thl.fi)
- Rokotustieto.fi
- Riskiryhmiin kuuluvien aikuisten rokotukset (thl.fi)
- Rokotusohjelma lapsille ja aikuisille (thl.fi) (thl.fi)
- A- ja B-hepatiitti -rokotukset (thl.fi)
- Punkkirokote (thl.fi)
- Influenssarokote (thl.fi)
- hpv-rokote.fi
- HPV- eli papilloomavirusrokote (thl.fi)
Kansallinen rokotusohjelma
Kansallisen rokotusohjelman tavoitteena on suojata suomalaiset mahdollisimman hyvin rokotuksin estettäviä tauteja vastaan. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.
Rokotusohjelmasta päättää sosiaali- ja terveysministeriö. Suomen valtio maksaa kansallisen rokotusohjelman rokotteet.
Riskiryhmiin kuuluvien rokotukset
Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvan perusrokotussuojan lisäksi riskiryhmiin kuuluville tarjotaan heille räätälöityä rokotussuojaa tiettyjä sairauksia vastaan.
Myös nämä rokotukset kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan ja ovat saajalleen maksuttomia. Esimerkiksi BCG-, A- ja B-hepatiitti-rokotuksia tarjotaan maksutta riskiryhmiin kuuluville.
Lasten ja nuorten rokotukset
Suomessa kaikilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada rokotus 13:a eri tautia, niiden jälkitauteja ja pitkäaikaisia haittoja vastaan. Jokainen rokotus annetaan sellaisessa iässä, että lapsi saa parhaan mahdollisen suojan juuri oikeaan aikaan.
Lasten ja nuorten kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset annetaan neuvoloissa, koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa. Lue lisää.
HPV- eli papilloomavirusrokotukset
HPV-rokote suojaa papilloomaviruksen aiheuttamilta syöviltä ja vakavilta haitoilta. Rokotteella voidaan torjua erityisesti kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita. Tämän lisäksi sillä voidaan ehkäistä osaa emättimen ja ulkosynnytinten syövistä, pään ja kaulan alueen syövistä, peräaukon ja peniksen syövistä.
Rokotus antaa suojaa sen saajalle ja lisäksi sekä tyttöjen että poikien rokottamisella estetään viruksen leviämistä ja jatkotartuntoja laajemminkin. Jotta papilloomaviruksia vastaan syntyy mahdollisimman hyvä suoja, alle 15-vuotiaat tarvitsevat kaksi rokotusannosta ja 15 vuotta täyttäneet kolme. HPV-rokotteet annetaan pääsääntöisesti kouluterveydenhuollossa 10-12-vuotiaille lapsille.
Rokote on maksuton.
Aikuisten rokotukset
Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia aikuisten ns. perusrokotuksia (jäykkäkouristus- ja kurkkumätä, polio, tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko) annetaan maksutta terveysasemilla. Voit varata ajan hoitajalle rokotukseen eTerveyspalveluista, puhelimitse tai terveysasemalta.
Perusrokotuksia annetaan myös työterveyshuollossa ja asiassa auttaa oma työterveyshoitaja.
Jos sinulla on kysyttävää liittyen rokotuksiin, voit olla yhteydessä omalle terveysasemalle, neuvolaan tai koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon. Näistä paikoista voit myös tiedustella aiempia rokotetietojasi, jos rokotus on annettu Turun terveydenhuollossa. Muilla paikkakunnilla annettujen rokotusten tiedot eivät ole yleensä saatavissa.
Ns. perusrokotteiden lisäksi kansallisessa rokotusohjelmassa tarjotaan tietyille riskiryhmille maksuttomia rokotuksia.
Koronavirusrokotukset
Ajanvaraus sekä ajankohtainen tieto koronarokotuksista löytyy Turun kaupungin koronavirusrokotussivulta.
Influenssarokotukset
Kausi-influenssarokotuksia annetaan joka vuosi talviaikaan koko influenssakauden ajan. Rokotukset alkavat yleensä marraskuun alussa. Influenssarokotuksista tiedotetaan eri toimipisteiden lisäksi turku.fi-sivuilla sekä paikallislehdissä.
- Influenssarokotteen saavat maksutta (thl.fi)
Jos et kuulu maksuttoman rokotteen saajiin, voit halutessasi pyytää rokotereseptiä eTerveyspalveluiden kautta tai puhelimitse terveysasemalta, neuvolasta, koulu- tai opiskeluterveydenhuollosta. Rokote ostetaan itse apteekista ja rokotusta varten tulee varata aika.
Puutiaisaivotulehdusrokote (punkkirokote)
Puutiaisaivotulehdusrokote antaa suojan puutiaisten levittämää aivokuumetta vastaan. THL on antanut puutiaisaivotulehdusrokotussuosituksen Turussa luonnossa erityisen paljon yli neljän viikon ajan liikkuville henkilöille alueille. Turussa rokotus on maksullinen. Tehokkaan suojan saamiseksi rokotussarja kannattaa aloittaa jo talvella hyvissä ajoin ennen punkkien esiintymiskautta, joka mm. Ahvenanmaalla alkaa toukokuussa.
Voit pyytää rokotereseptiä eTerveyspalveluiden kautta tai puhelimitse terveysasemalta, neuvolasta, koulu- tai opiskeluterveydenhuollosta. Rokote ostetaan itse apteekista ja rokotusta varten tulee varata aika.
Hepatiittirokotukset
Hepatiitti A- ja hepatiitti B-rokotukset ovat matkailijoiden perusrokotuksia. Voit pyytää rokotereseptiä eTerveyspalveluiden kautta tai puhelimitse terveysasemalta, neuvolasta, koulu- tai opiskeluterveydenhuollosta. Rokote ostetaan itse apteekista ja rokotusta varten tulee varata aika.
A- ja B-hepatiittirokotuksia annetaan maksutta tiettyihin riskiryhmiin kuuluville. Esimerkiksi tiettyihin sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin työharjoitteluun menevien opiskelijoiden hepatiitti B -rokotuksista huolehtii opiskeluterveydenhuolto.
Apinarokkorokotukset
Apinarokkorokotteita annetaan riskiryhmiin kuuluville tai tartunnalle altistuneille.
Matkailijoiden rokotusneuvonta
Jos matkustat ja tarvitset rokotteisiin tai malarian ehkäisyyn neuvontaa, voit olla yhteydessä matkailijoiden rokotusneuvontaan sähköisesti eTerveyspalveluiden kautta tai puhelimitse hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkaa. Arvioimme tarvitsemasi rokotteet ja lääkitykset matkan kohteen ja keston perusteella.