Bestående spår

VR:s gamla verkstad fick ett nytt liv

Åbo 2011-programmet behövde nya omvandlingsbara utrymmen för att kunna genomföras. För att man skulle kunna genomföra vissa föreställningar och utställningar behövdes en stor industrihall eller en motsvarande lokal. För dessa behov färdigställdes Logomo.

Efter kulturhuvudstadsåret har Logomo fortsatt sitt liv och utvidgats till ett mångsidigt evenemangscenter för kreativa branscher. De moderna lokalerna som skickligt byggts i den gamla verkstadshallen får beröm bl.a. för sin högklassiga teknik.

www.logomo.fi

Åbo är och förblir en kulturstad

Åbo har alltid varit en kulturstad och efter år 2011 är det det i ännu större utsträckning.

I stadsbilden syns flera konstverk som offentliggjordes under kulturhuvudstadsåret, t.ex. Kurragömma som uppmuntrar åskådarna till en skattjakt, den soliga kalven på biblioteksgården Sweet Yellow Melon och Prästkrage som turister tycker om att fotografera. På husväggen vid Eriksgatan 7 skapades en stor mural vid namn Harvest som en del av festivalen Eurocultured och mediekonstverket Mater Marium placerades på varvskranen. Tekniska byggnader pryddes med konst som ögonfröjd: transformatorbyggnaden blev Tempel, ventilationsbyggnaden blev Iglu och avloppspumpstationen klädde sig i Kimono.

Ejdrarna anländer till Aura å varje vår och på Veritas Stadion fortsätter More Than a Game, en efterträdare till utställningen Only a game?

I och med Tom of Finland-utställningen 2011 kom den tidigare mindre kända internationella konstnären i rampljuset och blev känd för den stora allmänheten.  Om Touko Laaksonen som döljer sig bakom signaturen Tom of Finland och som sedermera blev en pionjär för den homoerotiska konsten har ordnats utställningar, gjorts en musikal och till och med en film.   Nu får Tom of Finland också en egen plan invid Logomo.

Kulturmotionsrutter som skapades i Kultur gör gott-andan får alltjämt människor att motionera. Aboagora som kombinerar vetenskap och konst med varandra verkar aktivt och symposiet ordnas varje år.   

Flame Jazz har förstärkt Åbos ställning som jazzstad och Nypotatisfestivalen samt andra matevenemang har förstärkt Åbo som matstad. Åbo är också bättre känt bl.a. för sina dockteater-, animations- och cirkusexperter.

Stadsdelsveckorna som uppmuntrar till delaktighet omfattar allt fler stadsdelar. Därtill satsar man i allt högre grad på tillgängligheten inom kulturen tack vare kulturhuvudstadsåret.

Spåren av kulturhuvudstadsåret uppföljs av Uppföljningsprogrammet Åbo 2011.

 

Nyckelord: