Tillgänglighet

Bra att veta

  • Det går inte att röra sig i slottet med barnvagn eller stroller.
  • En ledsagare/assistent har fri entré till museet i sällskap med personer med funktionshinder. 
  • Assistanshundar är välkomna i slottet.
  • Det går att låna rullstol i kassan. Utställningen Vilken tidslinje! om slottets historia är tillgänglig med rullstol.
  • Vi erbjuder specialguidningar mot beställning till exempel på klarspråk.
  • Fråga efter vår ljudguide i kassan, eller använd den via vår webbsida. Den för dig genom rum som inte är tillgängliga med rullstol.

Åbo slott är byggt på medeltiden, och målet var då att göra slottet så svårtillgängligt som möjligt. Slottsgårdens stenläggning är ojämn, trapporna är branta, dörröppningarna trånga och interiörerna labyrintiska med nivåskillnader mellan rummen.

Hinderslös ingång

Den hinderslösa ingången börjar vid porten i Västra tornet, som vetter mot hamnen. I porten finns en telefon, där du kan ringa till biljettkassan. Från kassan kommer vi för att låsa upp porten och hjälpa till, om det behövs.

Ingången sker genom Västra tornets källarrum, det s.k. Makalös, ut på innergården. Stenbeläggning är jämnad för att göra det lättare att röra sig här. En ramp leder till hissen, som går till Stora borgstugan i andra våningen och Slottskyrkan i tredje. Via kyrkan kommer du också till sakristian. I Södra utställningshallen och Bryggmansalen i vindsvåningen finns en trapphiss. Längs med rutten finns även hinderslös toaletter.

Obs! Under snörika vintrar är den hinderslösa ingången genom Västra tornet inte i bruk. Även olika evenemang i Slottsparken, som till exempel musikfestivaler under sommaren, påverkar tillgången till Västra tornets ingång. Vänligen hör dig för i kassan i förväg, tfn 02 262 0300.