Vanliga frågor

Kompostering

Är det möjligt att befrias från skyldigheten att höra till kommunens avfallshanteringssystem?

Nej, det är inte möjligt. Avfall som uppstår i boende, såsom till exempel i stadigvarande bostäder och fritidsbostäder, ska lämnas till den fastighetsvisa avfallstransporten som ordnats på området eller till en lokal mottagningsplats som kommunen har anordnat. Det är inte möjligt att avvika från denna skyldighet att överlämna avfall och myndigheten kan inte bevilja befrielse från detta.

För brännbart avfall (och vid behov för andra avfallstyp) måste finnas antingen ett eget eller ett gemensamt kärl med grannarna och regelbundna tömningar. Tömningarna beställs enligt område antingen från Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab eller från de privata avfallstransportörerna. Om byggnaden är obebodd och oanvänd kan tömningarna avbrytas för en bestämd tid.

I skärgårdsområdena på Kimitoön, i Nådendal, Masku, Pargas och Nystad, där fastigheten kan inte nås av sopbilen, finns områdesinsamlingspunkter för brännbart avfall. Andra regionala mottagningsplatser är till exempel LSJH:s sorteringsstationer, avfallscentraler, ambulerande insamlingar och mottagning av oanvända läkemedel i apotek. 

Kommunens avfallshanteringsmyndighetens uppgifter gällande byggnader kommer från befolkningsdatasystemets byggnadsuppgifter. Om byggnadens registeruppgifter är felaktiga, när byggnaden är till exempel obeboelig eller dess andvändningssyfte är någonting annat än bostadshus, ytterligare information om hur man kan ändra uppgifterna fås från kommunens byggnadstillsynsmyndighet.

Behövs avfallstransport när fastigheten står tom?

Det behövs inte. Om bostadsfastigheten tillfälligt är helt obebodd och oanvänd (t.ex. invånaren får institutionsvård eller arbetar utomlands), kan tömningen av avfallskärlet avbrytas för viss tid medan fastigheten står tom. När avbrottet för viss tid är högst sex månader avtalas ärendet med den aktör som sköter avfallstransporten (LSHJ på områden där kommunen anordnar avfallstransporten och avfallstransportören på områden med avtalsbaserad avfallstransport). Avbrott som varar över sex månader ska dessutom anmälas skriftligt till avfallshanteringsmyndigheten.

Måste man betala kommunens avfallsavgift när fastigheten inte används?

Avfallshanteringens grundavgift gäller alla fastigheter som används för boende, även tomma stadigvarande bostäder och fritidsbostäder. Om fastigheten är obeboelig är det möjligt att ansöka om ändring av avfallsavgiften med en skriftlig anmärkning till avfallshanteringsnämnden inom 14 dygn från det att fakturan har anlänt.

Fakturan på bostadsfastighetens områdesinsamlings- eller avfallsstationsavgift ska alltid betalas. Men om bostadsfastigheten tillfälligt är helt obebodd (t.ex. invånaren får institutionsvård eller arbetar utomlands) är det möjligt att ansöka om ändring av avfallsavgiften med en skriftlig anmärkning till avfallshanteringsnämnden inom 14 dygn från det att fakturan har anlänt. Om avgiften utifrån anmärkningen annulleras senare återbetalas avgiften.

Måste man ansluta sig till avfallshanteringen och betala avfallsavgiften när fastigheten är obeboelig?

En obebodd och obeboelig fastighet behöver inte höra till kommunens avfallshantering men fastighetsinnehavaren måste ta hand om att registeruppgifterna är tidsenliga. 

Om en faktura på avfallsavgiften har anlänt för fastigheten ska den dock betalas senast på förfallodagen. Det är möjligt att ansöka om ändring av avfallsavgiften med en skriftlig anmärkning till avfallshanteringsnämnden inom 14 dygn från det att fakturan har anlänt.  Att fastigheten är obeboelig påvisas med ett myndighetsutlåtande eller någon annan tillförlitlig utredning som bifogas till anmärkningen.

Kommunens avfallshanteringsmyndighetens uppgifter gällande byggnader kommer från befolkningsdatasystemets byggnadsuppgifter. Om byggnadens registeruppgifter är felaktiga, när byggnaden är till exempel obeboelig eller dess andvändningssyfte är någonting annat än bostadshus, ytterligare information om hur man kan ändra uppgifterna fås från kommunens byggnadstillsynsmyndighet.

Vad ingår i avfallsavgiften?

1) Hela verksamhetsområdet omfattas av en bostadsspecifik grundavgift för avfallshanteringen enligt taxan. Grundavgiften används för att täcka de kostnader som uppkommer av de avfallshanteringstjänster som är avgiftsfria för invånarna i det skede de utnyttjas samt för avfallsrådgivning och avfallshanteringsmyndigheternas verksamhet.

2) På områden där kommunen anordnar avfallstransporten fastställs kommunens avfallsavgift enligt anslutningssättet, antingen i form av en avgift för tömning av det egna eller det gemensamma avfallskärlet eller en årsavgift för användningsrätt till den lokala insamlingspunkten. Avgifter för tömning av avfallskärl och årsavgifter enligt taxan gäller på Kimitoön, i Masku, Virmo, Nådendal, Nousis, Pargas skärgård, Reso och Vahto i Rusko när det gäller fast kommunalt avfall och på Kimitoön när det gäller slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar.

På områden med avtalsbaserad avfallstransport betalar fastighetsinnehavaren en avgift för transport och hantering av avfall enligt prislistan hos det företag som fastighetsinnehavaren har valt.

Jag äger en skogsfastighet där det finns endast en raststuga, måste jag ansluta mig till avfallshanteringen?

Ja, det måste du om byggnaden enligt uppgifterna i befolkningsdatasystemet eller enligt kommunens byggnadstillsyn är avsedd för fast boende eller fritidsboende. Uppgifterna om fastigheterna i avfallsregistret baserar sig på befolkningsdatasystemet och byggnadstillsynens register. Man ansluter sig till kommunens avfallshanteringssystem beroende på område antingen genom att skaffa ett eget avfallskärl, eller ett avfallskärl tillsammans med grannar, och tömning för kärlet eller genom att ansluta sig som användare av en lokal insamlingspunkt.

Om en raststuga inte är avsedd för boende och den inte används för fritidsboende behöver den inte heller någon avfallshantering. Om en faktura på avfallsavgiften har anlänt för byggnaden ska den dock betalas senast på förfallodagen. Det är möjligt att ansöka om ändring av avfallsavgiften med en skriftlig anmärkning till avfallshanteringsnämnden inom 14 dygn från det att fakturan har anlänt.

Jag äger en strandfastighet där det finns endast en liten bastu, måste jag ansluta den till avfallshanteringen?

Ja, det måste du om byggnaden enligt uppgifterna i befolkningsdatasystemet eller enligt kommunens byggnadstillsyn är avsedd för fast boende eller fritidsboende. Uppgifterna om fastigheterna i avfallsregistret baserar sig på befolkningsdatasystemet och byggnadstillsynens register. Man ansluter sig till kommunens avfallshanteringssystem beroende på område antingen genom att skaffa ett eget avfallskärl, eller ett avfallskärl tillsammans med grannar, och tömning för kärlet eller genom att ansluta sig som användare av en lokal insamlingspunkt.

Om en bastubyggnad inte är avsedd för boende och den inte används för fritidsboende behöver den inte heller någon avfallshantering. Om en faktura på avfallsavgiften har anlänt för byggnaden ska den dock betalas senast på förfallodagen. Det är möjligt att ansöka om ändring av avfallsavgiften med en skriftlig anmärkning till avfallshanteringsnämnden inom 14 dygn från det att fakturan har anlänt.

Kan sopbilen komma och tömma avfallskärlet när jag själv önskar, till exempel en eller två gånger per år?

Det är vanligen inte möjligt.

I stadigvarande bostadsfastigheter ska avfallskärl för brännbart avfall enligt avfallshanteringsföreskrifterna tömmas med minst fyra veckors mellanrum. Om bioavfall samlas separat i ett bioavfallskärl eller komposteras på fastigheten i enlighet med avfallshanteringsföreskrifterna kan tömningsintervallet för avfallskärlet vara högst 16 veckor.

Vid fritidsbostäder som används regelbundet året om (minst sex månader per år) ska avfallskärlen tömmas enligt tömningsintervallen i avfallshanteringsföreskrifterna. Det här innebär vanligen att avfallskärlet för brännbart avfall måste tömmas oftare än två gånger per år.

Vid fritidsbostäder som används endast under sommaren (veckorna 18–40) ska avfallskärl tömmas enligt avfallshanteringsföreskrifterna under den ifrågavarande tidsperioden. Avfallskärl vid fritidsbostäder ska dock tömmas minst en gång per år.

Vad ska jag göra, om jag har en kompostor på min gård och sorterar bioavfall från mitt kök i den?

Om du har gjort en komposteringsanmälan före den 1 juli 2022 ska du göra en ny anmälan så snart som möjligt till Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd. Anmälan gör du enklast i Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) e-tjänst.

Vad ska jag göra, om jag har ingen kompostor ännu, men jag tänker skaffa en?

Vad bra att du vill sortera ditt bioavfall i en kompostor! Kompostering är för närvarande frivilligt, så det är ingen brådska med att skaffa en kompostor. När du skaffar en kompostor ska du anmäla den till komposteringsregistret senast två månader efter att du skaffade den.

Vad ska jag göra, om jag måste göra en komposteringsanmälan i Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) e-tjänst? Man ska logga in i e-tjänsten med sitt kundnummer hos LSJH, men jag har inget eftersom ett annat företag tömmer mitt sopkärl.

Även om du har avtalat om tömning av ditt sopkärl med vilket avfallstransportföretag som helst är du som invånare eller stugägare i Aura, S:t Karins, Kimitoön, Lundo, S:t Mårtens, Masku, Virmo, Nådendal, Nousis, Pemar, Pargas, Pöytis, Reso, Rusko, Salo, Sagu, Åbo eller Nystad automatiskt kund hos LSJH och betalar en grundavgift för avfallshantering till LSJH. På fakturan som du får för den en gång om året hittar du ditt kundnummer. Om du inte har kvar din faktura får du kundnumret av LSJH:s kundtjänst, till exempel via chatten.

Nyckelord: