Kärlekens och musikens fest

Gissa var det här fotot är taget?

”Gissa var det här fotot är taget?”, frågar jag av min vän Timo Malén. Han tittar på bilden och säger ”Ruisrock -71.” Jag kan knappt tro mina öron! Fotot kunde ju vara taget på vilket sommarevenemang eller vilken picknick som helst, men han gissar helt rätt. Årtalet går fel med bara åtta år. ”Varför gissade du -71?” ”Jag var själv där då.”

Själv är jag en flitig 2000-talets Ruisrockbesökare, och blir ivrig på att få veta mera. ”Nå det stack ett grabbgäng från Lojo till Åbo och jag hängde med för att checka läget”, berättar Timo. På den tiden ordnades festivalen för andra gången på Runsala campingområde på Saaronniemi. ”Det var trångt, 100 000 personer på plats”, minns Timo. Följande år flyttades festivalen till Folkparken, där den fick mera plats att breda ut sig på. På samma plats ordnas Ruisrock än idag.

Också Timo blir ivrig, och berättar full skratt om sina festivalminnen: ”Det roligaste minnet var när Viiksu och jag satte upp tältet på fredag kväll och följande morgon vaknade vi av att en lastbil tutade utanför! Jag kikade ut och märkte att vi hade satt upp tältet mitt på körvägen till restaurangen. Det var ölbilen som tutade att vi skulle flytta på oss. Vi drog undan Sopu-tältet och ölen kom fram till restaurangen.”

Huvudartisterna på Ruisrock -79 kom från Storbritannien: The Clash och Steel Pulse. Från åtta år tidigare minns Timo Canned Heat och Procol Harum. Han tittar på fotografiet och konstaterar: ”Det var en kärlekens och musikens fest”. Vad är Ruisrock idag?

Tuula Hänninen
guide
Åbo museicentral

Foto: Ruisrock 1979. Åbo museicentralens fotosamling.