Om skribenten
Leena
Vuorio
forskare
Åbo landskapsmuseum
Pepparkakan har sitt ursprung i det forna Egypten. Då ansågs de små bröden likväl vara läkemedel och inte delikatesser. Pepparkakan har fått sitt namn av att dessa läkemedelsbröd innehöll peppar.
Pepparn ansågs bl.a. vara ett botemedel mot nedstämdhet och svag syn. En annan av baskryddorna i pepparkakorna, ingefäran, ansågs å sin sida hjälpa mot matsmältningsbesvär och lindra tandvärk. Pepparkakorna bakades så, att lämpliga kryddor blandades samman enligt ett hemligt recept. Det fanns kryddblandningar för olika sjukdomar.
Det äldsta kända pepparkaksreceptet i Norden härstammar från det danska hovet på 1490-talet.
Innan det fanns pepparkaksformar av plåt att köpa bakades pepparkakorna så, att en pappersmodell lades på degen och pepparkakan skars ut enligt modellen. När bleckplåten blev vanlig på 1800-talet, skaffade bagarna sig pepparkaksformar av plåt och lät fantasin flöda fritt. Bagarna trollade bl.a. fram lejon, hundar och krokodiler av pepparkaksdeg, allt enligt kundens önskemål.
De pepparkaksformar som presenteras har donerats till museet av den aboensiska bagarmästaren A. E. Blom. Han fungerade som sakkunnig då interiören i bageriet på Klosterbackens hantverksmuseum byggdes upp.
Åbo landskapsmuseum presenterar varje månad ett föremål ur sina samlingar. Föremålet presenteras i Åbonejdens Andelsbank, avdelningen för dagliga banktjänster, Mariegatan 4.
Museerna är fyllda av stämning, dofter och jultraditioner.