Sommaroaser i Åbo

Aura å välkomnar dig både som inspirerande inledning eller ögonsmekande avslutning på dina upptäcktsfärder i sommar-Åbo!

Är du större delen av sommarmånaderna i stan? Får du långväga gäster och vill visa upp den somriga kulturvaggan? Eller känner du för en urban upptäcktsfärd i somriga tecken? Här kommer några samlade tips på sommarplatser att besöka i Åbo.

Lekplats och program på huvudbibliotekets innergård

Huvudbiblioteket är inte bara stadsbornas vardagsrum med både gammal och ny arkitektur fylld av intressant material och möjligheter, nu har också innergården utvecklats till en ännu mer välkomnande uteoas.

Foto: Anna Edgren

I barnhörnan kan man leka bondgård eller hoppa på hoppbollar, caféet bjuder på läckerheter och biblioteket ordnar musikstunder och annat trevligt program. Välkommen att slå dig ner en stund på biblioteksgården under den gula stålkalven Mellus (Sweet yellow melon av Miina Äkkijyrkkä) vakande ögon.

Foto: Anna Edgren

Program på Biblioteksgården i Åbo hela sommaren

1700-talsmiljö mitt i stan

Det förnyade Apoteksmuseet i Gården Qwensel bjuder på helt unik stämning i stadens absoluta centrum. I det här barnvänliga museet kan både stora och små upptäcka hur det såg ut i ett borgerligt hem på 1700-talet, tänk vilka sirliga detaljer och vilka målade tapeter!

Foto: Apoteksmuseet

Café Qwensel har en fantastisk miljö för lunch eller fika, också innergården är något av en tidsmaskin för alla sinnen.

På apotekssidan kan du begrunda hur det gick till att framställa mediciner förr i tiden och beundra de majestätiska apotekshyllorna. I Barnens apotek kan man leka fritt, och det nya museimaterialet för barn leder i sällskap av duvan Gustav ut på upptäcktsfärd i museet.

Apoteksmuseet och gården Qwensel

Lekparker

Får du barnfamiljsbesök eller vill du upptäcka nya lekplatser med dina egna barn? Åbo stad har totalt 150 lekparker för olika åldrar och med olika lekredskap. Kanske du hittar en ny lekplats i ditt grannskap, eller kanske du vill göra en utflykt längre bort med hela familjen till en ny stadsdel och ny lekplats?

Lekparker

Runsala

Bland de olika kartor och rutter som kombinerar kultur och motion går den senaste rutten runt på Runsala. Kulturmotionskartan för Runsala erbjuder två ruttalternativ, en rutt kring Folkparken och en kring Kuva udde, båda startar från Honkapirtti.

Foto:  Museicentralen

Kom ut till Runsala för en vacker och intressant kombination av kultur, natur och lätt motion i form av promenad eller cykeltur. Buss nummer åtta tar dig enkelt till Runsala och Honkapirtti.

Runsala

Aura å – mitt i det aboensiska livet

Sist, men inte minst, den gemensamma faktor som sammanbinder alla de ovanstående sommartipsen: Aura å! Den krumbuktande bruna ån, som en gång i tiderna var förutsättning för att en större stad började växa fram just här, var ännu i min barndom inte speciellt inbjudande eller utvecklad som urban miljö.

Foto: Fritidssektor

Inför kulturhuvudstadsåret 2011 började man se på ån med nya planerarögon och nu har den sedan länge blivit en lång och krokig samlande XXX i stadsrummet.

Aura å välkomnar dig både som inspirerande inledning eller ögonsmekande avslutning på dina upptäcktsfärder i sommar-Åbo!

Långs med ån hittar du utöver olika restauranger och serveringar med olika stämning och karaktär också mycket annat: under promenader längs med ån kan du sticka dig in i många museer och gallerier, vid ån finns matbutiker och statyer, stridsskepp och stadsfärjor, lekparker och tågbroar, ett slott och en Domkyrka, trendiga nya hus i hamnmiljö och lummiga vandringsleder mellan å och åker.

Längs med Aura å pågår både vardag och fest, mellan nostalgiska minnen hittar du nytt och överraskas över vem eller vad du kan möta bakom nästa åsväng.

 

Anna Edgren

Om skribenten

Anna
Edgren
kulturkoordinator
Åbo stads fritidssektor