Tillsammans i Åbo - på två språk!

Var ska man börja om man vill språkbada med både finskan och svenskan i Åbo?

Svenska dagen 6.11 inleder i år Svenska veckan 2017. Just Svenska dagen kanske för många är en stel och dammig tradition, en dag som inte känns så aktuell att fira i den egna vardagen. Men tänk, vilken härlig möjlighet att fira vår fina tvåspråkiga hemstad!

”Går det bra att tala svenska, eller är finska bättre?”

När jag går på stan i butiker glömmer jag ibland bort att prata svenska i kassan eller med personalen. Men oftast börjar jag med att fråga om vi ska prata svenska eller om den andra hellre talar finska. Svaret på min fråga kan vara ”jag talar gärna svenska”, ”vi försöker på svenska” eller kanske ”suomeksi menee paremmin”.

Oftast gör det ingenting om vi sedan fortsätter på finska, men det här är mitt sätt att mitt i vardagen visa att jag gärna talar mitt modersmål svenska, fast det också går bra att tala finska. Det är ett sätt att utan pekpinnar eller tvång göra vardagen tvåspråkig för både mig och dem jag har kontakt med.

Var ska man börja om man vill språkbada med både finskan och svenskan i Åbo? Om man är lite blyg med att prata och skriva, eller inte har tid att gå på riktiga språkkurser, kanske inte känner någon man kan prata med?

 

Lättsamt språkbadskaffe

Luckans språkbadskaffen har blivit en riktig klassiker för den som inte har svenska som modersmål, men som i informella tecken vill lyssna på och prata svenska utan läxor och grammatikregler. Varje onsdag kl. 15 eller kl. 16.30 är det drop in för att prata om vädret, semesterplanerna eller aktuella händelser. Ingen är ledare eller lärare, diskussionerna är helt fria över en gratiskopp kaffe.

Här träffas både abiturienter som övar inför svenskan i studentskrivningarna, yrkesverksamma som vill fräscha upp sin svenska eller pensionärer som inte pratat svenska sedan de var unga men nu vill kunna prata med de svenskspråkiga barnbarnen

En hobby som språkbad?!

Informationscentret Luckan, som finns på Auragatan 1, är också annars en bra plats för den som vill få reda på möjligheter till evenemang och hobbyn på svenska i Åbo. 

Att förena ett fritidsintresse med språkbad kan ge både nya vänner, nya kunskaper och nya språkerfarenheter!

En annan viktig kanal ifall man vill hitta någon hobby som språkbadsmöjlighet är stadens evenemangskalender.

Varför inte gå med i en konstklubb, kör eller välgörenhetsförening eller kanske ta pianolektioner på det andra språket. 

I stadens evenemangskalender kan du enkelt söka direkt på kategorin ”hobbyer” och se vad som skulle intressera just dig.

Den svenska bokcirkeln samlas på huvudbiblioteket.

Böcker och musik för både stora och små

Ljudböcker och musik är både billigt, lätt och nära i vardagen för den som vill språkbada medan man t.ex. städar, diskar, joggar eller kör till jobbet! På biblioteken hittar du många olika ljudböcker och skivor att låna, allt från deckare till romaner, dikter och noveller. Via biblioteken kan du också låna både e-böcker och vanliga böcker.

Flera föräldrar funderar också allt mer på hur deras barn kunde höra och lära sig en början av det andra nationalspråket. Med barn fungerar det fint med att tidigt lyssna på sagor och musik på olika språk, den vuxna kan läsa högt själv eller sätta på en ljudbok eller skiva. Så kan både barnet och den vuxna språkbada tillsammans!

Kultur på det andra språket!

Kulturen kan erbjuda många trevliga och lätta språkbad. Ta en vän med på en museiguidning på det språk du vill öva dig på, t.ex. Wäinö Aaltonens museum och Åbo slott har öppna guidningar på både finska och svenska.

Det ordnas också många konserter, författarbesök och teaterföreställningar där man i kulturens tecken kan lyssna och njuta av det andra språket.

Allmänna guidningar. Foto: Ania Padzik.

Tillsammans bygger vi dagens tvåspråkiga Åbo

Den här veckan firas Svenska veckan på flera orter i Finland. Det lokala temat i Åbo är ”Tillsammans på två språk”. Vi åbobor brukar vara stolta över att bo i landets äldsta stad, fortfarande används det historiadoftande smeknamnet ”kulturvaggan” om vår hemstad.

Vi kan betjäna och träffa varandra på två språk med nyfikenhet och glädje.

En stor del av Åbos stadskaraktär var redan på medeltiden den breda flerspråkigheten, med invånare från många olika länder med många olika språk som hördes på stan. Åbos flerspråkighet är ändå inte bara något som hör till historien, också din och min vardag är eller kan vara både tvåspråkig och flerspråkig.

Kom med och var en del av vårt tvåspråkiga, moderna Åbo! Tillsammans kan vi i många små och stora detaljer göra vår hemstad till en levande tvåspråkig miljö, där finskspråkiga och svenskspråkiga möts över språkgränserna.

Kom med och fira Svenska dagens fest med både tal, mingel, musik och stand up i Åbo konserthus, måndag 6.11 kl. 18! Välkommen med både vänner och bekanta för att fira tillsammans – på två språk!

Svennis bild ovan: Svenska veckan i Åbo firas också i år med maskoten Svenni. Foto: Johanna Slotte.

Svenska veckan i Åbo 6–12.11.2017

Anna Edgren

Om skribenten

Anna
Edgren
Kulturkoordinator
Åbo stads fritidssektor
Medlem i den lokala Svenska veckan-arbetsgruppen.