Radon

E-postadressen för radon rådgivning: asumisterveys@turku.fi

Radon är en radioaktiv gas som kan förekomma inomhus i skadliga mängder. Radon är en luktfri, smakfri och osynlig radiaktiv ädelgas, som människan inte kan känna av. Enda sättet att ta reda på radonhalten i inomhusluften är således att mäta den. Långvarig exponering för höga radonhalter ökar avsevärt risken för lungcancer.

Rekommenderade maxgränser för radonhalt

  • Enligt social- och hälsovårdsministeriets förordning om joniserande strålning är referensvärdet för radonhalt i inomhusluften i bostäder och andra vistelseutrymmen 300 becquerel per kubikmeter (Bq/m3) luft.
  • Referensvärdet för radonhalten i inomhusluften som gäller planeringen och genomförandet av en ny byggnad är 200 Bq/m3.

Grusåsar och klippor är platser där radonhalten kan överstiga direktiven. Åbo är till största byggt på lermark och befinner sig därför inte i riskzonen. Byggnader belägna i närheten av varandra kan ha mycket olika resultat av radonmätningar om det visar sig att en byggnad är byggd på klippa och en annan på lermark.

Att mäta radonhalten

Med radonmätningar av bostäder vill man utreda hurudan radonhalt invånarna i genomsnitt exponeras för. Radonhaltens årsmedelvärde har fastställts som referensvärde för bostäder. Radonmätningar i bostäder görs mellan början av september (1.9) och slutet av maj (31.5), vanligtvis med en radonmätningsburk. Mätningen ska pågå i minst två månader, men ett mer exakt årsmedelvärde fås när mätningen pågår i tre månader eller längre. 
 

     

    Nyckelord: