Transportmedel för samanvändning

Kom ihåg

  • Rör dig med eldrivna och -assisterade transportmedel endast på cykelvägar eller körbanor.
  • Beakta andra trafikanter och anpassa hastigheten efter situationen.
  • Parkera på ett sätt som inte stör den övriga trafiken.

Transportmedel för samanvändning har anlänt till Åbo för att göra det lättare för stadsborna att röra sig. De nya transportmedlen gör det möjligt att kombinera olika färdsätt. Man kan till exempel först åka Föli-buss och fortsätta resan med exempelvis elsparkcykel eller stadscykel. Det är ekologiskt att hyra ett transportmedel och det finns gott om transportmedel för olika behov.

Stads- och elcyklar

Det är lätt att röra sig med cykel. Med Föli-cyklarna färdas du från station till station. Med 10Bikes-elcykeln kan du också färdas längre sträckor, till exempel till Skärgårdens ringväg.

I Åbo kan man dessutom åka cykeltaxi. Cykeltaxin erbjuds av Biketaxi, som transporterar passagerare med sina eldrivna cyklar, så kallade rikshor. Cykeln är utrustad med en sufflett för regniga dagar.

Elsparkcyklar

Det är lättare att röra sig i Åbo centrumområde med de eldrivna sparkcyklarna. Med dem går resan snabbt. Sparkcykeln kan i praktiken parkeras var som helst, bara du beaktar övriga trafikanter. Reglerna är de samma både för cyklister och för dem som rör sig med elsparkcykel.

Samanvändningsbilar

Man behöver inte alltid äga en bil, utan man kan enkelt hyra en vid behov. Samanvändningsbilarna passar utmärkt för både kortare och längre resor, och att flytta går som en dans med hjälp av dem.

Båtar

Genom att hyra en båt får du en känsla för det maritima Åbo. Med de eldrivna Låna-båtarna kan du färdas längs Aura å, och med Buster Rents och Skippers båtar kan du njuta av havsluften också längre ut till havs.