Kolatun Juustola – ”Det finns ingenting i världen som man inte kunde lägga ost i.”

 

 

Kolatun Juustolas berättelse började år 1995, när Janne Tolvi och Outi Kolattu-Tolvi bestämde sig för att skaffa de första getterna till Outis familjegård. Ostfabriken blev klar i augusti 1996 och när getterna fick kid påbörjades genast tillverkningen av ost. Ännu görs alla ostar för hand, utan att spara på varken tid och ansträngning, och är gjorda på den bästa inhemska mjölken.

Under fabrikens 20 år upphörde först produktionen med gårdens egna getter och man började köpa in mjölk från närliggande gårdar. Efter det började man laga ostar från komjölk i mitten av 2000-talet och slutligen, i början av 2010-talet, övergavs det ursprungligen planerade jordbruket eftersom ostfabriken tog upp all tid. Utbudet utökades ännu förra hösten med yoghurtar.

”Produktionen började med äkta traditionell getost och sedan lade man genast till produktion av feta- eller salladsost. Produktionen av den mogna Valdemar-getcheddarosten började redan hösten -97”, berättar Outi och Janne om Kolatun Juustolas långa historia.

Man ville först lära sig göra den traditionella getosten från Satakunta, men snabbt ville man också lägga till andra produkter. När man började producera ost vid Kolatun Juustola, gjorde Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi, som ligger intill gården, samtidigt experiment med traditionell engelsk cheddar. I samarbete med dem utvecklades getcheddarosten som från början har varit en av Kolatun Juustolas populäraste ostar och cheddarostens popularitet växer ännu i Finland.

Den lilla ostfabrikens problem och bästa råvaror

Den lilla ostfabrikens största problem har fortsättningsvis varit distribution. Transportkostnaderna är en stor utgift och även om ostarna finns i alla större livsmedelsbutiker är volymen på beställningarna ännu så små att ostarna tyvärr ofta är slut i butikshyllan. Janne kastar bollen åt återförsäljarnas håll:

”Människor som köper framför allt produkter från småproducenter gör ofta ett informerat val och det vore lättare om alla ostar från små ostfabriker hittades i en gemensam hylla, och inte gick förlorade bland massorna.”

Outi anser fortsättningsvis att den viktigaste detaljen för att tillverka ost är råvaran. Från den bästa råvaran skapas den bästa produkten. I Kolattu känner man varje mjölkgård, där man får mjölken till ostproduktionen, och förutom att mjölken pastöriseras gör man ingenting extra med den. Vid Kolatun Juustola används inga tillsatser eller konserveringsmedel.

Ostarna som tillverkats med kärlek uppmärksammades genast också av restaurangvärlden och det största godkännandet ges när landets bästa köksmästare tar in produkterna i sitt sortiment.

”Vid Palace använde man våra första ostar redan på 90-talet när Markus Malavirta fick tag på dem”, säger Janne och ler.

”Det går att äta ofantligt mycket ost”

Ifjol började man vid Kolatun Juustola också tillverka yoghurt när Ahos yoghurtverksamhet övergick till Juustolas förvaltning. Medan ostproduktionen börjar på morgonen och osten kan mogna på eftermiddagen, gör man yoghurt kvällen innan och packar den genast på morgonen. Med små förnyelser kan man vid Kolatun Juustola producera båda samma dag.

Ahos yoghurt tillverkas på samma sätt av den bästa möjliga mjölken, som också Kolatun Juustola-ostarna tillverkas av. Dessutom används Meritalos sylter, som är tillverkade av inhemska bär, i yoghurtarna.

”Vi har fortfarande smaker som är kända från Aho, det vill säga en mängd olika finska bär; från havtorn till hjortron, från jordgubb till hallon, och förstås naturell yoghurt, vanilj och rabarber”, förklarar Outi och fortsätter:

”Alla yoghurtar görs av helmjölk, vilket gör konsistensen sammetslen. I sylterna används faktiskt bara inhemska bär och inga artificiella sötningsmedel.”

Som man kan gissa äter man alltid yoghurt som mellanmål vid Kolatun Juustola, både morgon och kväll. 23 år av ostproduktion har ändå bevisat att när den egna produkten är lämplig, kommer den att smaka gott ännu årtionden senare.

”Det finns ingenting i världen som man inte kunde lägga ost i”, meddelar Janne och skrattar.

”Och det går att äta ofantligt mycket ost också som sådan”, skrockar Outi.

Se recepten som tagits fram för Kolatun Juustola:

Mer information: