Prinsessans resa

Prinsessans resa
Har du någonsin tänkt på hur vardagen såg ut för en riktig prinsessa för länge sedan? Bege dig ut på prinsessan Katarina Jagellonicas resa så får du veta!
Utställningen Prinsessans resa är fullspäckad med aktiviteter och överraskningar. Vi tar ett kliv vi in i prinsessan Katarina Jagellonicas värld. Utställningen är en sagolik helhet full med saker att göra. Genom olika historier om Katarina och roliga uppgifter får barnen bekanta sig med olika skeden i Katarinas liv och följa med hennes uppväxt som prinsessa. Prinsessans resa visar att även prinsessor var riktiga människor som kände glädje och sorg.
Utställningen uppmuntrar inte bara till att själv vara aktiv och uppleva saker utan också till att fundera på prinsessans liv och jämföra det med nutiden. Prinsessans resa är en utställning för hela familjen. Den riktar sig framför allt till barn i åldern 6–10 år.
C som i Catharina
Katarina Jagellonica (1526–1583) föddes in i den inflytelserika Jagellonska dynastin och växte upp i kungens hov i Kraków i Polen. Den svenske prinsen hertig Johan av Finland valdes till hennes make, och de gifte sig i Vilnius år 1562. Det här är början på Katarinas resa runt Östersjön till Åbo slott och slutligen till Stockholm, där hon så småningom kröntes till Sveriges drottning.
Katarina förde med sig en enorm hemgift till Åbo. Det enda föremål som finns kvar idag som man säkert vet att har tillhört Katarina är hängsmycket med den första bokstaven i prinsessans namn. Smycket var en present av hennes far. Hon älskade hängsmycket och begravdes till och med bärande det. Hängsmycket hör till Uppsala domkyrkas samlingar och finns utställt på Prinsessans resa i Åbo slott fram till den 23 april 2023.
Barn delaktiga i planeringsarbetet
Förskoleelever på daghemmet Tallimäenkentän päiväkoti och Topeliusskolans elever i årskurserna 2 och 4 deltog i verkstäder där man ville höra barnens tankar om Katarina Jagellonicas berättelse och vilka frågor som den väckte hos dem. Det var också viktigt att få höra barnens idéer om hur man kunde förverkliga utställningen så roligt som möjligt.
Konceptet till utställningen har utarbetats i samarbete med den prisbelönta nederländska byrån för innehållsplanering Studio Louter, och Taina Väisänen på Takt Oy har ansvarat för lokalplaneringen. Nadja Sarell har gjort illustrationerna till utställningen och Dog Design Oy har planerat det grafiska uttrycket.