Norra utställningshallens samlingsutställning

Turun museokeskuksen kokoelmissa oleva tykkimyssy 1700-luvulta
12.1.–30.12.2021

Norra utställningshallens samlingsutställning

Åbo slotts glanstid var redan förbi mot slutet av 1600-talet, men den lyxiga livsstilen fortsatte bland samhällets överklass. Mångfalden av föremål och material i utställningen är bländande: det finns glänsande silke, mjuk sammet och skinande porslin, skimrande glas och glimmande smycken samt föremål av guld och silver.

Den permanenta utställningen i slottets vindsvåning visar mer än 600 föremål och nästan 200 klädesplagg och accessoarer. Samlingsföremålen bjuder på olika perspektiv på hur de högre stånden levde under 1600–1800-talen.

Utställningen tar bland annat fram växlingar i mode och stil, populära nyhetsprodukter och dåtida seder och bruk. Även tjänstefolket och de skickliga hantverkarna, som möjliggjorde den lyxiga livsstilen, finns representerade i utställningen. Utställd finns till exempel en omfattande helhet med föremål som tillverkats av guldsmeder i Åbo. Föremål byts ut då och då så att skatterna ur samlingarna och de olika synvinklarna får komma fram i tur och ordning.

Högre ståndsfolkets dräkter och accessoarer utgör en av Museicentralens mest betydande samlingar. En av utställningens rariteter är en damridjacka från 1780–1790-talen med gyllene knappar. En av de vackraste textilerna på utställningen är en handsydd, stor bröllopsmatta från 1734. Bröllopsmattan är utställd för första gången på nästan hundra år. Föremålen som nu finns utställda har samlats in ända sedan Åbo stads historiska museum grundades år 1881. Museet förvärvade föremål bl.a. från högre ståndshem, borgerliga hem och herrgårdar i Åbo och Egentliga Finland.

En utställningslokal som uppfyller dagens museikrav

I samband med restaureringen efter andra världskriget ritades en utställningshall i slottets nästan 60 meter långa vindsutrymme, där föremål ur samlingarna kunde ställas ut. Då ansvarade arkitekt Erik Bryggman för utställningshallens arkitektur medan inredningsarkitekt Carin Bryggman hade ansvaret för att planera vitrinerna.

Förnyelsearbetet för utställningslokalen har genomförts med respekt för dess anda men med avsikten att modernisera inramningen av utställningarna. De ursprungliga vitrinerna har beklätts på nytt, en modern utställningsbelysning har monterats i dem och dräktvitrinen har fått reflexfritt glas. Även utställningens informationsinnehåll har utvidgats och all information finns tillgänglig på finska, svenska och engelska.

Förnyelsearbetet för utställningshallen förbereddes i tre år och fortsätter på det år 2011 påbörjade förnyelsearbetet av Åbo slotts grundutställningar. Norra utställningshallen förnyades senast på 1990-talet.

Se föremålen i Finna

Man kan bekanta sig med föremålen i Norra utställningshallen på webbtjänsten Finna. Färdiga axplock ur den breda helheten finns här. Samlingsnumren för alla utställda föremål finns tillgängliga i utställningen.

Bild: TMM 2525 Bind- eller styckemössa, siden med invävt blomstermotiv, foder av linne, Finland. Foto TMK / Ville Mäkilä.

Pris

Priser

 

  • Vuxna 12 €
  • Barn (7–15 år) 5 €
  • Familjebiljett (2 vuxna och 2–4 barn) 29 €
  • Studerande, pensionärer, arbetslösa, beväringar 6 €

 

Priser på sommarsesong

  • Vuxna 14 €
  • Barn (7–15 år) 5 €
  • Familjebiljett (2 vuxna och 2–4 barn) 33 €
  • Studerande, arbetslösa, beväringar 7 €
02 262 0300
Plats: 
Adress: 
Linnankatu 80, Turku
Evenemangs FB-sida: 
Webbplats: 
Evenemagnets Twitter-sida: 
Event Instagram page: