Utställningen Bara bajs!

Kappas kakkaa -näyttelyn mainoskuva, jossa kakkaava kettu
18.1.–20.11.2022

Utställningen Bara bajs!

Spillning, kackakorv, kulor, pärlor… Vad berättar bajset för oss och kan man ha någon nytta av spillning? Utställningen leder oss längs med spillningarnas spår och bjuder på överraskande inblickar på avföringen runtomkring oss.

I naturen är bajset ofta det enda spåret som syns efter att ett djur har varit på besök. För oss människor kan bönans eller pärlans form, färg och till och med lukt ge ledtrådar om vilket djur som lämnat spillningen efter sig. För andra djur avslöjar en snabb sniffning mycket mera än det vi med våra begränsade sinnen kan upptäcka. 

Vi kommer sällan att tänka på bajsets betydelse för vår omgivning, trots att vi ofta stöter på det när vi är ute i naturen, eller trots århundraden av gödsling av odlingar. I utställningen Bara bajs! finns ett tjugotal riktiga bajsprov ur naturen framsatta tillsammans med en rejäl dos kackainfo. Utställningen bjuder förutom på ett utmärkt tillfälle att lära känna igen spår som kommer emot på friluftsstråket även på en stund av eftertanke över spillningens många betydelser.

Bajs äcklar och får oss att fnissa – men vad mer?

Idag försöker vi bli av med avföring så fort och så effektivt som möjligt, eftersom det stör trivseln och hygienen i vår omgivning. Vetenskapligt undersöks dock avföring intensivare än någonsin. Denna synvinkel får man veta mera om i en videofilm, där sakkunniga inom olika områden från arkeologi till biologi och biomedicin till experter på spillvatten berättar mera. Inom medicin har avföringen blivit ett värdefullt forskningsobjekt i takt med att tarmflorans betydelse för människans hälsa så småningom klarnat. För arkeologer avslöjar bajset detaljer om människans vardag förr i världen och för biologer berättar pärlor och högar om djurens tillhåll och kost.

I vår historia har spillningen varit närvarande i vardagen på långt flera sätt än den numera är. Gödselstackar med sina lukter har försvunnit ur stadsbilden, men hundbajset som visar sig när det töar är garanterade samtalsämnen i tidningsspalterna och olika diskussionsforum. Ibland dyker avföringen upp till och med i den nationella diskursen, men ändå är det ett samtalsämne som oftast antingen äcklar eller roar.

I utställningen Bara bajs! får denna naturprodukt huvudrollen. 

Utställningen visas 18.1–20.11.2022.

Pris

  • Vuxna 6 €
  • Barn (7–15 år) 2 €
  • Familjebiljett (2 vuxna och 2–4 barn) 14 €
  • Rabattbiljett 3 €
02 262 0340
Plats: 
Adress: 
Neitsytpolku 1, Turku
Evenemangs FB-sida: 
Webbplats: 
Event Instagram page: