Heikki Willamos fotoutställning En mytisk resa

""
1.9.2020–4.4.2021

Heikki Willamos fotoutställning En mytisk resa

Fotokonstnären och författaren Heikki Willamos utställning, som inspirerats av grott- och klippkonst, berättar om tusenåriga band mellan människor och djur.

För de forna kulturerna var djuren viktiga källor till näring och råvaror, men de hade också en djupare betydelse. Genom dem uppfattade människorna sin egen plats i livskretsen och sökte kontakt med världsalltet. Djuren och deras bilder hade en viktig roll i kontakten med andevärlden.

Björnen och älgen som guider på utställningen

Fotografierna på älgar som visas på utställningen En mytisk resa har tagits i Heikki Willamos hemtrakter i Västra Nyland, medan björnarna har fotograferats i Kuhmo. Ursprungligen var Willamos mening att föreviga klippkonst.

– Det visade sig utmanande, alltså att fota något som någon en gång gjort, men som man inte ens tydligt ser, berättar Heikki Willamo.

Slutligen skapades en bild som såg ut som klippkonst. Hos Willamo utkristalliserades idén om att djuren som avbildats i klippkonsten måste ha varit viktiga för människan.

– Jag placerar mig själv i slutändan av en 40 000 år gammal kedja av människor som gjort bilder på djur. I och med den mytiska resan sluts cirkeln och fotografierna ser likadana ut som de första bilderna, säger Willamo.

Mötet mellan människa och djur

Heikki Willamo har fotograferat naturen professionellt ända sedan 1983. Han är en historieberättare som skildrar helheter. Länge var målsättningen med hans arbete böckerna, eftersom text är ett annat medel som han använder. Nuförtiden tänker Willamo också i serier och därigenom också utställningshelheter.

I synnerhet intresserar han sig för den sydfinska skogsnaturen, som han just nu jobbar med, gamla myter och klippkonst. I sitt arbete funderar han mycket på mötet mellan människa och djur – djurets plats i världen nu och i forna tider.

Bilder från utställningen En mytisk resa har tidigare ställts ut bland annat på Finlands fotografiska museum och Konstmuseet i Salo.

Willamo anträffbar på Biologiska museet 12.9 och 31.10

Heikki Willamo är anträffbar på Biologiska museet i Åbo i samband med En mytisk resa -utställningens konstnärsmöte lördagen den 12 september kl. 15–16. Med på rundturen är Timo Vuorisalo, naturforskare vid Åbo universitet, som för en diskussion med Heikki Willamo.

På allhelgonadagen lördagen den 31 oktober kl. 17–18 berättar Heikki Willamo i ord och bild om skapandet av och stämningarna i En mytisk resa.

Heikki Willamo: En mytisk resa 1.9.2020–4.4.2021
Biologiska museet, Jungfrustigen 1, Åbo
Öppettider: tis.–sön. kl. 09.00–17.00

Pris

Vuxna 6 €
Barn (7–15 år) 2 €
Barn under 7 år har fri entré.
Familjebiljett (2 vuxna och 2–4 barn) 14 €
Studerande, pensionärer, arbetslösa, beväringar 3 €
Fri entré med Museikort

Arrangör: 
Åbo museicentral
02 262 0340
Adress: 
Neitsytpolku 1, Turku
Evenemangs FB-sida: 
Webbplats: 
Detta kan intressera dig: 
""
30.07.2020

Haluamme tarjota kaikille kävijöille turvallisen museovierailun. Pyydämme kävijöitä huomioimaan koronatilanteeseen liittyvät turvallisuusohjeet ja muistutamme, ettei museoihin pidä mennä, jos on flunssan oireita. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä museovierailulla.