Ljudinstallation: Weaving, yearning

7.10.–17.12.2021

Ljudinstallation: Weaving, yearning

Kalle Nios och Hans Rosenströms ljudinstallation Weaving, yearning sprider ut sig i Puolalaparken i Åbo den 7 oktober–17 december 2021.

Weaving, yearning består av flerstämmig sång som mjukt flyter i stadsrummet. Kompositör är Aino Venna. Ljudinstallationen framförs varje dag kl. 18, och den tar cirka 20 minuter.

Ljudkonstverket uppstår som en samverkan av en stig genom parken som skapas med hjälp av högtalare, av väder och lyssnarnas placering och rörelser. Stigen startar framför porten till konstmuseet i hörnet av Auragatan och Torngatan. Den fortsätter till höger bakom museibyggnaden och slutar vid platsen runt Vänskapsstatyn.

Weaving, yearning kommer till Åbo från Helsingfors, där verket uppfördes som en del av nutidskonsthelhetens A I S T I T / coming to our senses och Helsingfors festspels program. Ljudverkets premiär var i Londons King’s Cross i maj 2021, och den är producerad i samarbete med Finlandsinstitutet i Storbritannien och Irland samt ett nutidskonstprojekt, som ordnades av fyra Finlands kulturinstitut i Europa. A I S T I T / coming to our senses visas i turordning i Paris, Berlin, London, Helsingfors och Gent under åren 2021–2022.

Weaving, yearning har fått understöd av Saastamoinen stiftelsen, Niilo Helanderin Säätiö och Svenska Kulturfonden. I Åbo ingår verket som en del i programmet för kulturhuvudstadsårets tioårsjubileum, och det förverkligas med stöd av Åbo stads försköningsfond. Samarbetspartners är Åbo museicentral och Åbo konstmuseum.

Pris

Gratis evenemang
Arrangör: 
Turun kaupunki/Turun museokeskus
Plats: 
Puolalaparken
Adress: 
Auragatan 26, Turku

Stigen startar framför porten till konstmuseet i hörnet av Auragatan och Torngatan. Den fortsätter till höger bakom museibyggnaden och slutar vid platsen runt Vänskapsstatyn.