Gratulerar! Har du fått en studieplats i Åbo? Men vad borde du göra nu? I den här artikeln hittar du tips på vad en ny studerande, i synnerhet en som flyttar till Åbo, borde beakta. Kom ihåg att kontrollera de aktuella uppgifterna och öppettiderna på webbplatsen för varje aktör.

Ta emot studieplatsen

Ta emot studieplatsen i Min Studieinfo eller via länken som du fått per e-post inom utsatt tid, annars förlorar du platsen. När du har tagit emot platsen ska du också anmäla dig som närvarande vid läroanstalten inom utsatt tid. Efter att du har tagit emot platsen i Min Studieinfo-tjänsten, öppnas en OILI-länk för dig där du kan anmäla dig för studierna.

Förmåner för studerande

De vanligaste formerna av stöd för studerande är studiestöd, allmänt bostadsbidrag och studielån. Bekanta dig med de olika formerna av stöd, och kom ihåg att ansöka om de som du behöver i god tid. Den bästa informationen om de olika formerna av stöd finns på FPA:s webbplats.

Kontrollera på FPA:s webbplats vem som kan få studiestöd.

Läs mer om allmänt bostadsbidrag på FPA:s webbplats.

Läs mer om studielån på FPA:s webbplats.

Hitta lägenhet

Åbo erbjuder mångsidiga boendemöjligheter för studerande nära campus och centrum. Prisnivån är mera studerandevänlig än i många andra städer. Det lönar sig trots allt att var ute i god tid med att skaffa lägenhet, i synnerhet om planen är att dina studier ska börja på hösten. Du kan ansöka om lägenhet på den privata sidan eller hos Studentbystiftelsen i Åbo (TYS).

Alla som studerar i Åbo på heltid vid skolor efter grundskolan kan ansöka om lägenheter hos Studentbystiftelsen i Åbo. Utöver högskolestuderande kan alltså också gymnasister och yrkesskolelever ansöka om dessa lägenheter.

Du kan ansöka om lägenhet hos TYS redan innan din studieplats bekräftats, tidigast tre månader innan du behöver lägenheten. Skriv tydligt i din ansökan om du redan har studieplats eller om du har sökt studieplats och väntar på resultaten. Ansökan måste kompletteras med bekräftelse på studieplats när du fått den. Om du inte får en studieplats, kom ihåg att ta bort din ansökan ur TYS:s system.

Instruktioner för hur du kan ansöka om lägenhet på TYS:s webbplats

I TYS:s bostadssökning kan du söka lägenheter med olika sökalternativ.

Skaffa studiekort

Som studerande är du berättigad till studierabatt på flera ställen, men för att kunna bevisa det behöver du studiekort. Om du vill ta del av trevliga rabatter, ta reda på hur du kan ansöka om det studiekort som används vid din högskola.

Åbo universitet – Läs om hur du kan ta i bruk Frank-studiekortet vid Åbo universitet.  

Åbo Akademi – Läs om hur du kan ta i bruk Frank-studiekortet vid Åbo Akademi. 

Åbo yrkeshögskola – Läs om hur du kan ta i bruk Slice-studiekortet vid Åbo yrkeshögskola. 

Humak – Läs om hur du kan ta i bruk Slice-studiekortet vid Humak. 

Diak – Läs om hur du kan ta i bruk Slice-studiekortet vid Diak.  

Novia – Läs om hur du kan ta i bruk studiekortet vid Novia.  

Hur skulle det låta med studierabatt till exempel på museer eller Åbo stadsteater? Eller på idrottsanläggningarna? Via denna länk kommer du in på Åbo stads sammanställning över studieförmåner vid stadens tjänster. 

Bekanta dig med din skola

På varje högskolas webbplats finns mycket information om högskolan och dess möjligheter. Du kan lätta på nervositeten inför skolstarten till exempel genom att bekanta dig med ditt kommande campus och ta reda på grundläggande information – som bland annat hur du bäst tar dig från ditt nya hem till skolan! Det lönar sig också att bekanta sig med den egna skolans instruktioner för nya studerande.

Via följande länkar kan du bekanta dig med Åbo högskolors campus. Klicka på namnet på en högskola för att bekanta dig med ifrågavarande skolas Åboavdelning:

Åbo universitet

Åbo Akademi

Åbo yrkeshögskola

Novia

Diak

Humak

Skaffa dig resekort för bussen

Resekort kan köpas i Fölis serviceställen. Inlösningsavgiften för kortet är 5,00 €. Det är inte möjligt att enbart köpa ett resekort, utan man måste samtidigt ladda kortet antingen med värde eller med en period. Kortet kan laddas i Fölis service- och laddningsställen, i nätladdningstjänsten, i mobilappen eller med kontantbetalning i bussarna.

För studerande är kortalternativen värde-, period- och dubbelkort. Rabatt beviljas studerande som är mantalsskrivna eller bosatta i Åbo, S:t Karins, Reso, Nådendal, Lundo eller Rusko. Rabatten gäller i regel från början av läroanstaltens hösttermin till slutet av september följande år. 

Läs mer om Föli-korten på Fölis webbplats.

Föli-cyklarna

Är du intresserad av stadscykling? Läs mer om Åbos stadscyklar om hur du kan ta i bruk cykeln på Fölis webbplats. 

Bibliotekskort

Vaski-biblioteken är biblioteksnätverket för Egentliga Finlands område. Du kan få ett personligt bibliotekskort i alla Vaski-bibliotek genom att uppvisa ett fotografiförsett identitetsbevis och förbinda dig till att följa bibliotekets användarregler. Det första bibliotekskortet är gratis, för eventuella kort som beviljas efter det uppbärs en avgift. Samma bibliotekskort är giltigt i alla Vaski-bibliotek.

Läs om att skaffa bibliotekskort på Vaski-bibliotekens webbplats.

Studeranderestauranger

Visste du att FPA bjuder på en del av din mat som studerande? Tack vare måltidsstödet har högskolestuderande en möjlighet att äta hälsosam och mångsidig mat förmånligt. 

Studerande kan få mat billigt också vid andra tider än lunchdags! Till exempel Assarin ullakko har öppet också på helgerna.

För mer information se Assarin ullakkos webbplats.

FPA:s lista över studeranderestauranger i Åboregionen hittar du på FPA:s webbplats.

CampusSport

Är du också i behov av motion vid sidan om studierna? CampusSport erbjuder förmånliga och mångsidiga motionstjänster för studerande och personalen vid högskolorna i Åbo. Varje vecka arrangeras 100 timmar ledd motion, och utöver detta har användarna tillgång till CampusSports gym. Både gym och lokaler för ledd motion finns på flera ställen runt Åbo.

Bekanta dig med CampusSports verksamhet och motionsställenas exakta lägen på CampusSports webbplats.

Studerandenas favoritplatser

Kolla in vår artikel för vad studerandena anser vara de bästa platserna i Åbo.