Hamnfestivalens öppningsceremoni 19-22.5.2022

Hamnfestivalens öppningsceremoni är inledningen på Åbos maritima evenemangssommar! Den mångsidiga evenemangsveckan erbjuder spännande program i samarbete med Åbo stad och lokala föreningar, företag och samfund. Största delen av evenemangen är gratis. Vad vore ett bättre sätt att inleda sommarsäsongen än att besöka den underbara, soliga åstranden och delta i ett mångsidigt program? Vid åstranden finns det definitivt någonting för alla! 

År 2022 firas Hamnfestivalens öppningsceremoni den 19-22.5.2022 och med i programmet är en rejäl dos av intressanta programpunkter för besökare i alla åldrar. Evenemangets program publiceras på våren 2022. 

Hamnområdet är en del av det maritima Åbo 

Förutom Hamnfestivalens öppningsceremoni kan besökare njuta av dagen och bekanta sig med alla sevärdheter på Aura Ås hamnområde! Till Aura ås hamnområde hör kännspaka landmärken såsom Harmonia-statyn, Åbo Energis ståtliga Fibonacci-sekvens 1-55 och den oöverträffade åboländska favoriten Päivänkakkara. Dessutom finns det otaliga mindre och större sevärdheter på området. Hittar du t.ex. alla dolda miniatyrstatyer som ingår i konstverket Piiloleikki? 

Åbos historia är också ett starkt inslag i hamnområdets landskap och besökare kan till exempel bekanta sig med Åbo slott och Forum Marinums sjömuseum. På Aura ås hamnområde hittar du också den originella åboländska stadsfärjan Föri. Föri transporterar passagerare avgiftsfritt över ån mellan Tjärhovsgatan och Wechtersgränd. Med Föri är det lätt att bekanta sig med båda sidorna av ån, dvs. ”täl puol jokke” och ”tois puol jokke”. Aura ås hamnområde är dessutom ett populärt motionsstråk och man kan beundra Åbos maritima landskap och områdets sevärdheter från bägge åstränder. På den östra åstranden kan man bekanta sig med Varvsstrandens och Fyrstrandens maritima områden och på sommaren lönar det sig att hoppa på vattenbussen vid Martinsbron och styra kosan mot Runsala båtvarv. På Aura ås hamnområde finns det någonting för alla, så kom gärna och besök området så snart som möjligt!