I julljusens sken

Se Julstigens alla evenemang i evenemangskalendern.

Julsäsongen inleds under det sista veckoslutet i november, då julljusen tänds på gågatan samt runt hela staden. Också domkyrkans julgranfår sina lampor som lyser till stadsbornas glädje över hela jultiden.

Julsäsongens öppning den 27.11

kl. 14.45 Familjernas lykttåg från Teaterbron.
kl. 15.45 Domkyrkans Julgransfest: barnens musiklekis, kyrkråttorna, Tuuli Paasolainens band och tändning av julgransljusen.
kl. 16.30 Eldshow på Julmarknaden på Gamla Stortorget
kl. 17 Julparaden som leder till den Sagolika julöppningen på Universitetsgatan.
kl. 18 Julbelysningen tänds på gågatan.

Universitetsgatan förvandlas till en förtjusande julgata, då gågatan pryds med granrisgirlanger och ljusdekorationer. På julgatan ordnas program, tävling och dessutom har barnen möjlighet att träffa julbocken. Julgatan ordnas årligen i samarbete med flera affärer.

Traditionsenligt Den sagolika julöppningen för med sig ljuset till Åbo centrum och fulländar julsäsongens öppning. Den sagolika julöppningen skapar en riktigt mysig julstämning över hela stadens centrum. Till exempel Saluhallen bjuder på julstämning, evenemang och upplevelser för alla åldrar. Varje år i samband med julgatans öppnande ordnas också en imponerande julparad.

Julbelysningen tändes för första gången år 1948 på Universitetsgatan mellan Aura- och Humlegårdsgatan. Julgatan blev genast en bestående del av åbobornas jultraditioner och det årliga högtidliga öppnandet av julgatan blev ett evenemang som hela staden väntar på.