Ekumenisk jul i Åbo

Yle spelar in evenemanget Ekumenisk jul i Åbo, och ett montage sänds i Yle TV1 på julafton innan julfredsutlysningen. Tillställningen arrangeras den 16 december kl. 18 i Åbo Domkyrka. Publiken ombedes att anlända senast  kl. 17.30.

   

Evenemanget Ekumenisk jul i Åbo ordnades för första gången i Åbo Domkyrka år 1994.

Till den ekumeniska julfredstraditionen hör att evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, ortodoxa kyrkan i Finland, katolska kyrkan i Finland och en kyrka som representerar frikyrkorna framför en gemensam vädjan för världsfreden i Domkyrkan.

År 1998 kompletterades den ekumeniska jultraditionen med ett humanitärt budskap. Som överlämnare av budskapet inbjuds en vitt känd och respekterad person eller organisation, som med sin insats deltagit i att bygga och upprätthålla världsfreden eller i att återställa spåren efter ett krig.

Det första humanitära budskapet framfördes av statsrådet Harri Holkeri. Budskapet har också framförts av Estlands president Lennart Meri (2000), FN:s Goodwill-ambassadör Barbara Hendricks (2004), redaktören och författaren Yrsa Stenius (2006), minister Elisabeth Rehn (2009), arkiater Risto Pelkonen (2012), republikens president Sauli Niinistö (2013), fredsförhandlaren Hussein Al-Taee (2017), rap-artisten och författaren Karri "Paleface" Miettinen (2018) samt företagaren och artisten Aira Samulin (2019).

En viktig del av den ekumeniska julfredstraditionen är högklassig musik och allsånger. Som solister har uppträtt bl.a. operasångaren Seppo Ruohonen, Jorma Hynninen, Lilli PaasikiviTarja Turunen, Karita Mattila och Topi Lehtipuu. År 2019 uppträdde Waltteri Torikka som solist.

Yle spelar in evenemanget och ett montage sänds på Yle TV1 cirka en timme innan julfredsutlysningen.

Bild: Mari Lehto
 

 

Nyckelord: