Luciadagen

Stämningsfull Lucia-andakt firas i Åbo domkyrka 13.12 kl. 17.30. Årets Lucia med följe och församlingens barnkör sjunger. Lucia-följet sprider ljus samma kväll också på Hansa-torget kl. 19, på Salutorget 14.12 kl. 18 och under julmarknade på Gamla Stortorget 18.12 kl. 16.

Mer information om Åbo Lucia på sidan www.abolucia.fi

Luciadagens program är ett samarbete mellan Folkhälsan, Åbo svenska församling och Åbo fritidssektor. Efter luciadagen gör lucia med följe under veckorna fram till jul tiotals besök på daghem, skolor, seniorboenden och föreningsfester.

Traditionen med att fira luciadagen den 13 december härstammar särskilt från den svenskspråkiga kulturen. Lucia iklädd en vit dräkt, ett rött bälte och en ljuskrona går runt och sjunger med sina tärnor och sprider ljus i vintermörkret.

I Åbo väljs lucia genom en röstning som ordnas av Folkhälsan och Åbo Underrättelser. I samband med omröstningen ordnas även en välgörenhetsinsamling.

Det första omnämnandet om luciafirandet i Norden är från 1746 i Västgötaland i Sverige. I Åboregionen inleddes traditionen på 1950-talet i Pargas. Åbos lucia har officiellt valts på uppdrag av Folkhälsan 1979, men före detta fick Katedralskolans lucia fungera som en inofficiell ”lucia för staden” vid olika evenemang.

Nuförtiden firas luciadagen förutom som en del av de svenskspråkigas jultraditioner även av finskspråkiga. Dagen firas särskilt i skolor och daghem.