Julstigen

Bekanta dig med evenemangen på Julstigen

  • Den sagolika julöppningen i Åbo (på finska)
  • Rekordförsök på Julstigen (på finska)

Se Julstigens alla evenemang i evenemangskalendern.

 

Åbo centrum bjuder inför jul på en enhetlig evenemangshelhet, Julstigen, där alla över 300 medlemmar av Åbo Stadscentrumförening rf deltar i samarbete med Åbo stad och andra aktörer. Julstigen går genom centrum, och längs med den erbjuds under julsäsongen bland annat ljus, uppträdanden och evenemang. Stigen sträcker sig från Gamla Stortorget ända fram till gågatan genom hela den kommersiella delen av centrum. Julstigen öppnas i samband med Den sagolika julöppningen den 21 november och temat håller på ända fram till trettondagen.

Projekt under jultiden

Längs med Julstigen kan man se konkreta evenemangsscener där exempelvis elever från lågstadier och församlingar i Åbo uppträder. Dessa uppträdanden ordnas på alla scener under veckoslutsdagar. Vissa scener har uppträden varje dag. Dessutom ordnas det evenemang på Gamla Stortorget, Lilltorget, Salutorget, Forum och Hansakvarteret.

I samband med Julstigen verkar barnparkeringen Leikkilä i Forum. Barnparkeringen genomförs i samarbete med Mannerheims Barnskyddsförbund. Inför jul pryds salutorget med en gran och effektfulla ljushelheter.

Det händer på stigen

Förutom att Julstigen bjuder på små uppträdanden vid olika platser ordnas även större evenemangsdagar längs med stigen. Den sagolika julöppningen äger rum på Lilltorget och Universitetsgatan den 21 november och omfattar det traditionella följet samt tändningen av gatans julbelysning.

Julstigen syftar att göra ett nytt finskt rekord den 5 december när målet är att få 1 000 invånare med tomteluvor på sig att samtidigt stå på Universitetsgatan. I december utlovas även en tävling i det finska stjärngossespelet Tiernapojat den 12 december och en temadag för barn den 19 december. Temadagen syns särskilt på Salutorgets Jultorg där det ordnas olika program och uppvisningar.