Klosterbacken 1827

Luostarinmäki Klosterbacken 1827

  • Du kan välja språk genom att trycka på flaggikonen i övre högra hörnet i Digimuseets vy. Välj mellan svenska, finska och engelska.

I september 1827 drabbades Åbo av en oerhörd katastrof. Stadskärnan i Finlands äldsta stad så gott som totalförstördes i en eldsvåda. Den medeltida stadens centrum gick upp i rök under loppet av en natt. Klosterbacken hörde till de få områden som undgick elden. Omgivningen runt dagens museikvarter har dock förändrats avsevärt under decennierna efter storbranden.  

Luostarinmäki Klosterbacken 1827 – en digital upplevelse 

Välkommen till Klosterbacken år 1827! Ta en virtuell promenad genom gränderna före Åbo brand. Se stadens utkant, läs om dess historia och förundras över stadsvyerna för tvåhundra år sedan. 

Luostarinmäki Klosterbacken 1827 kan besökas på webbplatsen digimuseo.fi. E-tjänsten kan användas på mobilen, pekplattan eller datorn, och den kräver ingen app. Ett besök på egen hand i det digitala landskapet är avgiftsfritt. Faktarutorna med koncis information om kvarteren och byggnaderna är lätta att trycka fram på skärmen. Kom på ett besök på museet och använd e-tjänsten på plats – jämför hur dåtid och nutid möts på Klosterbacken! 

Museum för historia och framtiden tar dig på en tidsresa

Se den försvunna staden antingen i Digimuseet eller i YouTube. Tjänsterna är textade till svenska och engelska – välj språk i appen. 

De virtuella besöken är inspelade eller fotograferade i en digital stadsmodell i tre dimensioner. Modellen baserar sig på ett omfattande forskningsarbete. 

Läs mera om Museum för historia och framtiden: turku.fi/sv/museum-historia-och-framtiden (länken öppnar i en ny flik)

Nyckelord: