Gunnar Finne och Armas Lindgren: Lejonfontänen

Gunnar Finne och Armas Lindgren: Lejonfontänen

  • 1924
  • brons, sockel i röd migmatit från Lundo
  • Lilltorget

År 1913 lanserades en tävling om en springbrunn för Åbo baserad på stordonatorn G. A. Petrelius testamente. Tävlingens deltagare gavs fria händer att välja en plats för fontänen inom stadskärnans värdefullaste områden. Juryn ansåg dock att Samppalinna var det bästa placeringsområdet, och en ny tävling utsågs sommaren 1914.

Första pris gick till skulptören Gunnar Finnes (1886–1952) och arkitekten Armas Lindgrens (1874–1929) tävlingsbidrag Kors, som föreställde en ryttare bärande på ett kors. Bidraget hyllades för sina konstnärliga meriter, men motivet ansågs dock olämpligt för Samppalinna, ett område förknippat med fritidsaktiviteter. 

På grund av oroligheterna kring självständighetssträvandena fick springbrunnsprojektet fick ligga i många år. Senare åt inflationen efter kriget upp en stor del av de testamenterade medlen, och därför blev man tvungen att åter ändra på planerna.

Den öppna platsen framför huvudbibliotekets entré valdes som ny placering för en kommande fontän. Man beställde en ny skiss av Finne och Lindgren, som skulle ha ett tema lämpligt för den unga nationens image. Högst uppe på fontänen, i ändan på en pelare prydd med liljemotiv, står ett lejon, symbol för det finska folket. Sjöhästar och snäckor påminner om havets betydelse för kuststaden Åbo.

Fontänens granit- och bronsdelar blev färdiga hösten 1922. Bronsdelarna är gjutna av skulptören Arttu Halonen och stenarbetet utfördes av Aktiebolaget Granit från Hangö. Professorn i romersk litteratur vid Helsingfors universitet Edwin Flinck (Linkomies) utarbetade en tack- och minnestext på latin till G. A. Petrelius ära enligt anvisningar från tävlingskommittén. 

Åbos första springbrunn blev färdig sommaren 1924. Donationsfonden överlät skulpturen till Åbo stad i ett brev daterat den 13 maj 1924.