Jan-Erik Andersson: Slottstomtens och Valborg Innamaas möte på Teaterbron

Jan-Erik Andersson: Slottstomtens och Valborg Innamaas möte på Teaterbron

Teaterbron, som blev färdig år 1998, väcks till liv av Jan-Erik Anderssons (f. 1954) tredelade miljökonstverk Slottstomtens och Valborg Innamaas möte på Teaterbron. Konstverket skaffades som en del av stiftelsen Pro Culturas miljökonstprojekt.

Tomtegubben på Åbo slott är en älskad figur i Zacharias Topelius saga med samma namn. Valborg Innamaa var en framgångsrik affärskvinna på 1500-talet, en renässansens storborgare, som efter att hon blivit änka skapade ett blomstrande handelsimperium. Sagofiguren slottstomten står för kulturlivet medan Valborg representerar den framåtsträvande businessvärlden. I Anderssons konstverk möts dessa två världar mitt i stan, på ån som skär tvärs genom den. 

Anderssons miljökonstverk består av tre delar. Brons granitbeläggning pryds av ett ornamentmönster, där tomtegubbens mössa nuddar vid Valborgs hårlock. På östra sidan finns en färgglad ljustavla, som visualiserar de två figurernas möte. I den tredje delen har Andersson startat en berättelse som fått fortsättning av aboensiska författare.