Karin Widnäs: Kimono

Karin Widnäs: Kimono

Karin Widnäs (f. 1946) Kimono avtäcktes den 15 januari 2011, på öppningsdagen av Åbos år som europeisk kulturhuvudstad. Konstverket består av specialtillverkade tegel med formen av en japansk kimono, som lagts runt skorstenen på ett vattenreningsverk. Teglens gjutform har tillverkats av IDO:s keramikfabrik utgående från en gipsform gjord av konstnären.

De kimonoformade teglen är lagda runt skorstenen i grupper om aderton, så att de små figurerna ser ut att hålla varandra i händerna liksom i en liten ringdans. Totalt aderton varv av kimonocirklar löper ovan på varandra. 

Kimono pryder en plats, som eljest knappast kan anses vara estetiskt tilltalande. På vintern är teglen belysta så att färgen sakta skiftar med dygnet: kl. 17 tänds ett blått ljus, kl. 23 övergår färgen till purpur, och kl. 3 på natten lyser morgonrodnadens rosa ljus upp Kimono. Under konstverket finns ett luftfilter installerat, som avlägsnar illaluktande luft från reningsverket.

Keramikern Karin Widnäs bor och arbetar i Fiskars. Hennes konstverk förenar estetik med funktion, keramik med arkitektur. Widnäs gör även brukskeramik. 

Foto: TMK/Raakkel Närhi

 

Nyckelord: