Livet i Åbo

#HamnliviÅbo – Åtta historier om livet på Slottsudden

Fem videointervjuer 

Länken öppnar i ett nytt fönster i YouTube. I YouTube-videons inställningar kan du välja textningsalternativ. Alla filmsnuttar är textade till svenska och till finska. 

Hurdant är det att bo, arbeta och leva vardagsliv på Slottsudden? Serien Hamnliv ger en inblick i området som det ter sig idag och i den nära historien. Serien går att följa i sociala medier och på webbplatsen för Museet för historia och framtiden.

Hamnliv bygger på Åbo museicentralens nutidsdokumentation, som utfördes i området åren 2019 och 2020. I projektet tecknade museet upp Slottsuddens nuläge samt minnen och tankar av människor som bor och arbetar eller tidigare bott och arbetat i området. 

Hamnen, som ligger längst ut på Slottsudden, har haft en central ställning i områdets historia, och hamnfunktionerna spelar också idag en väsentlig roll i verksamheten vid havet. Förutom hamnfunktionerna huserar Slottsudden restauranger och andra företag, daghem, museer och privatbostäder.

Här kommer det nya Museet för historia och framtiden att placeras

Slottsudden i Åbo kommer under de följande årtiondena att genomgå stora förändringar. Det första nybygget som planeras på området är Museet för historia och framtiden, som skall stå färdigt då Åbo firar sitt 800-årsjubileum är 2029. I framtiden kommer Slottsudden dessutom att hysa bostäder samt affärs- och andra verksamheter.

Alla städer och stadsdelar har sin egen identitet och skrovlighet. Serien Hamnliv tecknar en bild av Slottsudden och dess karaktär. Museer har ofta en stor inverkan på de samhällen och gemenskaper där de placeras, men effekten går åt två håll: Platsen påverkar även museet som placeras där.

Hamnen är porten mot världen.

Museet för historia och framtiden kommer att placeras på Slottsudden. På bilden museet framställt i det vinnande förslaget i Slottsuddens idétävling 2020.