Ljusstigen

Ljusstigen 2022

Mer information: projektkoordinator Minna Heiniö

#ValonPolku

Ljusstigen är en omfattande ljuskonsthelhet som genomförs av Åbo stad och som består av ett stort ljusevenemang och säsongsbelysningsobjekt som finns utställda under den mörkaste vintertiden. Ljusstigen hämtar sin inspiration från Åbo självt: dess berättelser, stämning och havsnära landskap.

Ljusstigen 2022 inleddes med ett fyra dagar långt ljusevenemang som ordnades 3–6.12.2022 och vars tema var vatten och närhet till havet. Ljusinstallationerna på Ljusstigen var i huvudsak utplacerade längs åstranden, i området mellan Aurabron och Åbo slott på båda sidorna om ån. Förutom ljuskonstverk fanns det gott om olika kringprogram.

Varför ordnas ljusevenemanget, fastän vi måste spara el?

Ljusevenemanget förbrukar relativt lite el, men sprider mycket glädje till en stor skara människor.

Energiförbrukningen under evenemanget beräknas vara 2 MWh. Såsom i fjol förväntar vi oss ett stort deltagarantal. Om varje evenemangsdeltagare släcker en lampa på 10 watt hemma för en timmes tid så räcker redan detta att ersätta energiförbrukningen under evenemanget.

Vi ska alltså släcka ljuset och stänga av nöjeselektroniken och gå ut i friska luften för att njuta av de unika upplevelser som konstnärerna erbjuder för oss!

---

Vi på staden sparar el på många olika sätt. Energispartips har sammanställts på webbplatsen: turku.fi/sahkonsaasto (på finska)