En matstad för proffsen

MATSTADENS NYHETSBREV

Prenumerera på matstadens nyhetsbrev här

 

Sektorsövergripande utvecklingsprogram för matstaden

Sektorsövergripande utvecklingsprogram för matstaden -presentation

 

TVEKA INTE ATT KONTAKTA OSS!

Heli Nieminen, communications & PR, Visit Turku Archipelago
heli.nieminen@visitturkuarchipelago.fi

Päivi Pohjolainen, utvecklingschef, Åbo stad
paivi.pohjolainen@turku.fi

Åbo, Åboregionen, skärgården och norra Finland är starka mat- och dryckesregioner, livsmedelsindustrin är betydande i regionen och forskning och utbildning i regionen håller hög kvalitet.

Den livsmedelsrelaterade enheten har stor potential för tillväxt relaterad till utveckling av försörjning, förstärkning av turism och diversifiering av tjänster och upplevelser.

Matstaden och området består av ett flernivåekosystem, som omfattar hela livsmedelskedjan med alla aktörer, inklusive primärproducenter, förädlingsföretag, diverse andra företag inom området, distributions- och exportorganisationer, centrala butiker och butiker, restauranger och caféer .

Här ingår mat och dryck, evenemang, tjänster och upplevelser, undervisning och forskning – både lokala delikatesser, kunnande och exportprodukter. Åbos mångsidiga matkultur stöds också av matevenemang som hålls under olika årstider.

Åbo stad har kodifierat Matstadens tvärvetenskapliga utvecklingsprogram, som har sammanställts och formats tillsammans med intressenter under hösten 2022 och våren 2023.

Kakola kukkii-evenemanget var en utsökt del av Turku Food Weeks som anordnades för första gången sommaren 2023. Foto: Åbo stad/Niko Sieppi

En lång rad aktörer från olika delar av hela den finska livsmedelskedjan har deltagit i arbetet. Huvudsaken med det gemensamma utvecklingsprogrammet är att det samlar det arbete som utförs av olika aktörer, det sätts samman av hela nätverket och teman och punkter för dess utveckling har valts tillsammans.

Varje aktör kan hitta en plats i programmet efter sin egen roll och tillsammans kan vi bättre främja våra långsiktiga mål.

Det mesta av den tidiga potatisen som äts i Finland kommer från egentliga Finland. Foto: Åbo stad/Niko Sieppi

 

Nyckelord: