Matstaden Åbo

Åbos rykte som matstad sprider sig i allt snabbare takt. Vid Aura ås stränder finns topprestauranger tätt intill varandra och många sommarevenemang har koncentrerat sig enbart kring matdyrkan. Närregionens och skärgårdens färska produkter handlas året runt i saluhallen och på salutorget. Låt dig förföras av matutbudet i Åbo!

Food & Fun

Höstens evenemang nummer ett för läckergommar är matfestivalen Food & Fun. Matfestivalen som ordnas för fjärde gången i Finland och bygger på ett isländskt koncept utvidgas till att omfatta allt fler restauranger och även cocktailbarer finns med i evenemanget.

Marknader vid åstranden

Både Skärgårdsmarknaden och Strömmingsmarknaden skapar en äkta fiskar- och skärgårdsstämning vid Auraåstranden två gånger om året. Kom också ihåg Nypotatisfestivalen på våren och Matmässan som ordnas på hösten i samband med Bokmässan!

Restauranger

Restaurangutbudet i Åbo lämnar ingen hungrig. Vid Aura ås stränder finns ett enormt utbud av såväl lokala som av internationella läckerheter. Lär känna matkulturen till fots? Turku Food Walk-kortet leder dig direkt in i kärnan av matkulturen i Åbo..

  • Åborestauranger i Eat.fi-tjänsten
  • Turku Food Walk-kortet

Hallen och torget

Saluhallen och salutorget bildar duo som representerar den mest typiska matkulturen i Åbo. Saluhallen som funnits ända sedan 1867 betjänar kulinarister med traditionella läckerheter och högklassiga råvaror. Förutom det mycket populära lunchutbudet har några av hallens restauranger öppet även i början av kvällen och på lördagarna.

Salutorget är ett centrum för handeln och en populär mötesplats i Åbo. Färsk fisk, frukt och grönsaker lockar såväl förbipasserande som dagliga kunder. Det är nästan som en plikt för alla stadsbor att gå och dricka kaffe på torget!