Museibutikerna har ett brett urval av gåvor för vänner, barn, mor- och farföräldrar, lärare och alla andra. I museibutikernas mångsidiga urval finns böcker, smycken, konsttillbehör, hantverksprodukter, leksaker och trevliga små presentartiklar.

Museibutiker

 • Apoteksmuseet och gården Qwensel
  Öppet tis–sön kl. 1018
  Västra Strandgatan 13b
 • Biologiska museet
  Öppet tis–sön kl. 9–17
  Jungfrustigen 1
 • Klosterbacken
  Öppet tis–sön kl. 9–17
  Vårdbergsgatan 2
 • Åbo slott (på inre borggården)
  Öppet tis–sön kl. 10–17.45
  Slottsgatan 80
 • WAM
  Öppet tis kl. 10–17, ons–tors kl. 11–19, fr kl. 9–17, lör–sön kl. 10–17
  Östra Strandgatan 38

De handgjorda ljusen insvepta i julfridsutlysningspappret gläder den som får gåvan eftersom de skapar stämning även i det egna hemmet. Glöggkryddblandningen med julkryddor ger mottagaren en underbar juldoft och en läcker varm dryck. Med ett juligt presentkort kan du ge ett besök i ett museum eller deltagande i en intressant guidning. Presentkortet kan också användas som betalningsmedel i museibutikerna. Man kan också glädja gåvomottagaren med det riksomfattande. Museikortet är också en populär gåva, som ger fritt inträde till 300 museer.

Apoteksmuseet och gården Qwensel

I museibutikens sortiment hittar du enastående gåvor för såväl små som lite större paket. Gör mottagaren glad med traditionell apotekarsalmiak eller bröstsocker. Dessutom hittar du förtjusande presentartiklar, inredningsföremål, böcker och mycket annat. I sortimentet finns även söta saltigelkottar i munblåst glas och ett urval olika Modo Mio-smycken. För barn finns en bok om ett dockhem från viktorianska tider, eller en mjukisalligator med förebild i museet.

 • Museibutikens juljippo 13.12
  På Luciadagen vill museibutiken bidra med ljus i mörkret! Vi erbjuder 15 % rabatt på alla ljus, ljusstakar och lampetter.

Biologiska museet

I museibutiken hittar du roliga saker med naturtema att paketera in både till barn och vuxna. Det finns böcker om ekorrar och kärr, och bland mjukisdjuren hittar du allt från älgar och uttrar till dinosaurier.   

 • Juljippo i Biologiska museets butik 17.12 kl. 10–15
  I samband med juljippot kan du dessutom delta i en verkstad med vintermatning av fåglar som tema. Kom med och diskutera kring temat medan du tillverkar en talgboll att servera gårdens fåglar. Med museets entréavgift.   

Klosterbacken

I museibutikens urval hittar du idéer för personliga gåvor, till exempel hantverksprodukter och traditionellt julpynt som tomaskors och tomtegirlander. Handstöpta ljus inslagna i papper med julfredstexten både gläder mottagaren och skapar stämning i hemmet. Julposten stämplas med Klosterbackens specialstämpel.

 • Juljippo i Klosterbackens museibutik 10.12
  Kom och träffa fåren från Tyynelä djurgård kl. 11–12.30! Fårtemat fortsätter i museibutiken kl. 12–14. Stickmönsterdesigner Jenna Kostet berättar om sina populära stickmodeller med Kalevala som tema, och i butiken visas av hennes stickningar. Jenna Kostets färska publikation Neulottu Kalevala finns också till försäljning. Boken är också tillgänglig på engelska Knitted Kalevala. Glöggservering kl. 11–14.

Åbo slott

Fatburen är bräddfylld med olika artiklar, som passar utmärkt i julgubbens ränsel. Här hittar du bland annat serien Kanelmamma, tillverkad i Finland, med julkola, pepparkakor och julte. Osthyveln med formen av Åbo slotts ikoniska fasad är handgjord och passar bra på julbordet. Kaffebrödet gör du själv med Åbo slotts pepparkaksform. För barnen hittar du handgjorda riddar- och prinsessutstyr, som sköldar, svärd, kronor, mantlar, käpphästar och drakar.

 • Juljippo i slottets museibutik Fatburen 3.12
  Välkommen att julhandla och se Åbo slotts ljuskonstverk, en del av Ljusstigen. Titta in i Hertig Johans Källare på ett glas varm dryck.
  Museibutiken och Hertig Johans Källare ar öppna till klockan 20.   

WAM

I museibutiken hittar du ett stort urval av böcker, konstmaterial, smycken, spel och roliga presentartiklar. Här finns till exempel av Wennströms inhemska konstutrustning, Kehvolas spel, smycken tillverkade av finländska Silvart, Upcycle with Jing och Shake shop, samt produkter med Åbos egna stadsdjur Posankan.  

 • Juljippo i WAMs museibutik 3.12
  Kom på julshopping och se ljuskonstverket som är en del av Ljusstigen. Slå dig ner en stund i Café Wäinö. I samband med inköpen kan du också göra ett eget personligt paketkort för de gåvor du köper kl. 15–17.
  WAM och caféet har öppet till klockan 20.