Vid Meyer-varvet i Åbo firades två jättekryssare beställda av TUI Cruises. Kryssningsfartyget Mein Schiff 5 som ska vara färdigt före årsskiftet kölsträcktes i bassängen och produktionen av det nya Mein Schiff 6-fartyget inleddes i byggnadshallen.

Tekniska uppgifter om Mein Schiff-fartygen

Längd: 294 m
Bredd: 36 m
Våningar: 15
Hytter: 1267
Platser 2506

 

Mein Schiff 6 är det fjärde kryssningsfartyget i Mein Schiff-serien som ska byggas vid Åbovarvet. Sedan fartyget har blivit färdigt kommer det att vara det sjätte fartyget i rederiet TUI Cruises flotta. Varje fartyg i serien har en sysselsättande effekt på cirka 5 000 årsverken vid Meyer-varvet i Åbo.

– Vi genomför projektet i ett tätt samarbete med våra kunder och underleverantörer. Ett så här stort projekt kräver arbetsinsats, kunnande och engagemang från många parter, konstaterar vd:n för Meyer Turku Oy Jan Meyer.

Vid byggandet av båda Mein Schiff-fartygen används miljövänlig byggnadsteknik. Fartygen förbrukar 30 procent mindre energi än andra kryssningsfartyg i samma storleksklass.

Tidigare den här månaden fick Meyer-varvet i Åbo en beställning på två lyxkryssare från det brittiska rederiet Carnival Corporation.