Europamästerskapet i lacrosse kommer att ordnas i Åbo. De underhållande och fartfyllda EM-tävlingarna i boxlacrosse ordnas den 8–15 juli 2017.

Grenens europeiska paraplyorganisation European Lacrosse Federation (ELF) uppskattar att representationslag från totalt 16 länder kommer att delta i tävlingarna. Detta innebär över 500 spelare, funktionärer och domare. De huvudansvariga organisatörerna i Finland är Littoisten Työväen Urheilijat ry (LTU Lacrosse) och Suomen Lacrosse-liitto ry.

– Eftersom det handlar om historiens första EM-tävling i boxlacrosse förväntar vi oss även att många fans runtom Europa kommer till tävlingarna, konstaterar Ari Aho från Littoisten Työväen Urheilijat ry.

EM-tävlingarna spelas på Marli Areena i Åbo och D-Gate Areena i S:t Karins. På Marli Areena i Åbo ordnades de finska mästerskapen i boxlacrosse 2013 och 2015. Det finns med andra ord erfarenhet om att arrangera stortävlingar i dessa lokaler.

– Vår vision är att sprida den mer underhållande versionen av lacrosse, boxlacrosse, till en stor publik. Vi vill även visa att Finland på allvar försöker nå världstoppen i den här grenen. I och med det omfattande hockeyintresset har vi gott om potentiella grenutövare och omständigheterna är goda.

Åbo stad hjälpte de finländska sökandena med ansökningsprocessen. Förutom Åbo tävlade även Dresden i Tyskland och Tel Aviv i Israel om rätten att få arrangera tävlingarna. Kongresschef  Sari Ruusumo gläder sig över att man fick EM-tävlingarna till Åbo.

– Det här kommer att bli ett speciellt och intressant tillägg till det rikliga evenemangsutbudet i Åbo under sommaren 2017. Samma personer har redan utmärkt erfarenhet av att arrangera internationella tävlingar eftersom de genomförde VM-tävlingarna i lacrosse för under 19-åringar för fyra år sedan. Nu återvänder samma unga herrar till Åbo – denna gång i vuxenlandslaget.