Åbo filharmoniska orkesters vårsäsong 2016 har publicerats. Efter 225-årsjubileumsåret byter orkestern om till lättare stämningar och under våren framförs även krävande storverk.

Åbo filharmoniska orkesters vårsäsong 2016 har publicerats. Efter 225-årsjubileumsåret byter orkestern om till lättare stämningar och under våren framförs även krävande storverk. Under vårsäsongen utlovas mystiska orientaliska toner, titaniska storverk, klassiska hits och hjärtskärande vacker romantik. På kammarmusikkonserterna får vi höra stråk- och blåsensemblernas konststycken. Under våren upplevs feststämning ett flertal gånger och säsongen kulminerar i Leif-galan i maj. 

O Fortuna!

Vårsäsongen inleds med den intensiva storproduktionen Carmina Burana torsdagen den 14 januari och fredagen den 15 januari kl. 19 på Konserthuset. Carl Orffs berömda sceniska kantat bygger på dikter som ingår i den medeltida samlingen Carmina Burana. Verket kombinerar mystik och magiska fenomen med världsliga teman: lyx, förmögenhet och livets förgänglighet. Dirigent för konserterna är chefsdirigent Leif Segerstam som är känd för sina storslagna konserthelheter. Scenen i konserthuset blir fullpackad när orkestern och dirigenten får sällskap av solisterna Kaisa Ranta, Dan Karlström och Ville Rusanen samt körerna Chorus Cathedralis Aboensis, Puolalan Cantitare och Piccolo. Pricken över i är Timo Ollilas ljusdesign.

Titaniska storverk

Under säsongen framförs flera av de mest betydande storverken inom konstmusik. Februari inleds med Antonio Vivaldis verk De fyra årstiderna torsdagen den 4 februari och fredagen den 5 februari.  Verket tolkas av violinisten Minna Pensola. Under ledning av dirigenten Tomas Djupsjöbacka framförs också Samuel Barbers Adagio för stråkar och Modest Musorgskijs Tavlor på en utställning. I mars framförs en av de svåraste cellokonserterna, Krzysztof Penderecks cellokonsert nr 2, tolkad av orkesterns solocellist Roi Ruottinen. På konserten framförs också Gustav Mahlers titaniska symfoni nr 1.

På påskkonserten fredagen den 25 mars framför Leif Segerstam tillsammans med solisterna Hanna-Leena Haapamäki, Essi Luttinen, Jussi Myllys och Nicholas Söderlund samt kören Chorus Cathedralis Aboensis Wolfgang Amadeus Mozarts gripande Requiem som räknas som den bäst kända tonsatta själamässan. Storverket i april är Antonín Dvořáks populära symfoni nr 9, som till och med besökte månen 1969. Konserten fredagen den 22 april bjuder dessutom på Kalevi Ahos konsert för pukor som uruppförs av orkesterns stämledare för pukor Ari-Pekka Mäenpää.

Underhållning, överraskningar och romantik

Torsdagen den 7 april och fredagen den 8 april är ljusstarka Diandra solist på en konsert i James Bond-stämning under ledning av Antti Rissanen. Överraskningar, exceptionella harmonier och spännande intryck från Östeuropa och Arabien bjuds publiken i Konserthuset på torsdagen den 14 april. Klarinettisten Kari Kriikku tar filharmonikerna och publiken med på en resa med Orient Express och vi får bl.a. höra tango, fado och inslag från klezmermusiken.

På valborgskonserten den 1 maj kastar sig schlagerstjärnorna Annika Eklund och Mikael Konttinen in i de finländska hitlåtarnas värld. Maj är tillägnad romantiken. Torsdagen den 28 april och fredagen den 29 april framförs Ludwig van Beethovens mest kända verk, violinkonserten i D-dur och symfoni nr 7, som också är känd från ett flertal filmer.  Verken tolkas av kapellmästaren-violinisten Julian Rachlin som i fjol trollband publiken med sin Mozartrepertoar.

Gala och fester

Feststämning blir det också under 2016. Chefsdirigent Leif Segerstam var första gången dirigent för filharmonikerna i Åbo den 19 maj 1966. På den storslagna Leif-galan exakt 50 år senare, torsdagen den 19 maj 2016, blickar vi tillbaka på de många olika skedena i Segerstams musikliv. På konserten som leds av en konferencier kan historiens vingslag förnimmas då höjdpunkterna i Segerstams musikkarriär framförs. Solister på konserten är sopranen Susanna Andersson och barytonen Waltteri Torikka.

På våren, torsdagen den 11 februari, firar vi dessutom den 20-åriga festivalen Katedralen klingar! i domkyrkan tillsammans med orgelsolisten Jan Lehtola som uruppför Mikko Heiniös Orgelkonsert. I mars är det blåsinstrumentens tur att vara i blickpunkten då de riksomfattande blåsinstrumentdagarna hålls i Åbo. Dagarna öppnas fredagen den 11 mars på Konserthuset av Åbo filharmoniska orkester och Radovan Vlatković, en av världens ledande valthornssolister, och avslutas söndagen den 13 mars i Sigynsalen av charmanta Helten Brass Ensemble.

Hela säsongsprogrammet är tillgängligt på adressen www.tfo.fi. En pappersbroschyr finns bl. a. på Konserthuset och biljettförsäljningsställena. Den elektroniska broschyren kan läsas  här.

Vårens biljetter släpps torsdagen den 19 november 2015. Abonnemangskort säljs 16.11.2015–29.1.2016.