Den aktuella frågan är hur vi ska förhålla oss till flyktingsituationen som berört hela världen, Finland och även Åbo och hur vi frivilligt skulle kunna underlätta situationen för asylsökande. Programmet för Ekumenisk jul består av två evenemang en vänskapsmatch i fotboll och Ekumenisk jul i Åbo i Domkyrkan.

Ekumenisk jul i Åbo

Det är fritt inträde till vänskapsmatchen och till Domkyrkan.

Evenemanget i Domkyrkan televiseras varför allmänheten ombeds komma till kyrkan senast kl. 17.40.

Programmet sänds i TV1 på julafton kl. 11.

Till överbringare av det humanitära budskapet vid evenemanget har inbjudits ordförande för Finlands Röda Kors, den tidigare statssekreteraren Pertti Torstila. FRK spelar en central roll på det riksomfattande planet när det gäller att ordna nödinkvartering och mottagning av asylsökande. 

– Flyktingsituationen ser inte ut att förändras snabbt och det kommer mycket asylsökande till Finland även i fortsättningen. Nu behöver vi tålamod för att vi ska kunna behålla sämjan i den svåra situationen. Jag är glad över de tusentals frivilliga som hela hösten har arbetat för mänskligheten i mycket svåra situationer. Med en human attityd vinner vi det här, påminner Torstila.

Med en human attityd vinner vi det här.

Pertti Torstila.

 

Programmet för Ekumenisk jul består av två evenemang för allmänheten

En vänskapsmatch i fotboll i Impivaara fotbollshall kl. 14

– Fotbollsspelarna och fotbollsklubbarna fördömer rasismen och diskrimineringen i alla dess former, säger chef för Åbo distrikt av Finlands Bollförbund Jouni Koivuniemi.

Publiken är välkommen att heja på matchen där blandade lag bestående av Finlands främsta fotbollsspelare, spelare från FC Inters och TPS:s representationslag samt asylsökande spelar mot varandra.

I matchen spelar bl.a. mästarna Marco Casagrande och Jarno Heinikangas, från FC Inter Henri Lehtonen och Alban Ferati och från TPS Juri Kinnunen, Oskari Jakonen, Santeri Peltola, Niklas Blomqvist och Jonni Peräaho. Åbo stad representeras av direktör Tuomas Heikkinen. Matchen öppnas av ärkebiskop Kari Mäkinen, som domare fungerar toppdomaren Mattias Gestranius och matchen refereras av redaktör Joona Haarala.

Representanter för Finlands Röda Kors finns på plats och berättar för intresserade hur man kan stödja asylsökande i Åbo och samla in medel för flyktingarbetet. Det bjuds på glögg och pepparkakor.

Evenemanget Ekumenisk jul i Åbo i Domkyrkan kl. 18

Finns det plats i vårt härbärge? Så lyder frågan i Domkyrkan. Fredsvädjan i Domkyrkan framförs av ärkebiskopen för Finlands ortodoxa kyrka Leo tillsammans med ärkebiskopen för evangelisk-lutherska kyrkan Kari Mäkinen, biskopen för katolska kyrkan Teemu Sippo samt distriktsföreståndaren för Finlands metodistkyrka Pasi Runonen. Det humanitära budskapet framförs av FRK:s ordförande Pertti Torstila.

I Domkyrkan uppträder också sopranen Hedvig Paulig, Åbo filharmoniska orkester med Pertti Pekkanen med dirigent, Turku Cathedral Youth Choir med Anu Åberg som dirigent, kantor Jukka Pietilä och organist Markku Hietaharju