I FBK-huset den 16 mars gratulerades nya finska medborgare vid en gemensam fest för Åboregionens kommuner. Festtalet hölls av kanslichef Päivi Nerg vid inrikesministeriet och som representant för invandrare talade Muhis Azizi. Vid festen belönades också årets nyåbobo 2016 Berhan Ahmadi och årets mångkulturella handlingar.

Päivi Nerg gratulerade de nya medborgarna och påminde om att det inte är lätt att få ett finskt medborgarskap. Se vaatii vuosien asumista Suomessa, kykyä elättää itsensä ja testillä osoitettua suomen kielen taitoa. Hon hoppades att de nya finländarna är stolta över sitt medborgarskap och karakteriserade finländskheten som en samhörighet mellan dem som bor i Finland. Trots senaste tidens förändringar i attitydklimatet är Finland fortfarande ett av de tryggaste länderna i Europa och vi måste tillsammans sätta stopp för hatprat och rasism.

Stadsfullmäktiges ordförande Seppo Lehtinen delade ut utmärkelserna till årets nyåbobo Berhan Ahmadi och årets mångkulturella handling - kyrkans modiga och synliga verksamhet i samband med den enorma tillströmningen av asylsökande i fjol vilket överrumplade finländarna samt till Åbo saluhall för sin mångkulturella vardag. För sitt långa livsverk uppmärksammades också Ismo Söderling som i fjol pensionerade sig från tjänsten som direktör för migrationsinstitutet.

Ledamoten i Åbo stadsfullmäktige, årets nyåbobo 2014 Muhis Azizi berättade om hur han blev finsk medborgare. För Muhis som utan något medborgarskap tillbringade sin barndom på ett flyktingläger erbjöd Finland skydd och medborgarskap – en lottovinst.

Vid festen uppträdde sextetten Namikatse och Åbolly Dancers. Konferencier för evenemanget var Åboflickan Maisa Niemi och Åbopojken Lauri Ryyppö.

Till festen som var gemensam för Åboregionens kommuner inbjöds 400 invånare som fått finskt medborgarskap i fjol i S:t Karins, Lundo, Masko, Virmo, Nådendal, Nousis, Reso och Åbo.