Åbo firar Havets dag i Europa den 18–22 maj. Veckoslutet inleds med en storartad välgörenhetskonsert i havsanda för att skydda Skärgårdshavet. Scenen intas av de största stjärnorna på den finländska operahimlen.

Havets dag i Europa

  • Syftet med det årliga evenemanget Havets dag i Europa är att betona den maritima miljöns och havsnäringens stora betydelse för Europa.
  • Havets dag i Europa (European Maritime Day, EMD) ordnas sedan 2008 alltid kring den 20 maj på beslut av Europaparlamentet och Europeiska unionens råd.
  • I år ordnas konferensen på Havets dag i Europa i konferenscentret Logomo i Åbo den 18–19 maj.
  • Programmet för Havets dag i Europa fortsätter under hela veckoslutet den 20–22 maj i området kring Forum Marinum.

 

Konserten ordnas framför Suomen Joutsen i den unika omgivningen vid Aura å fredagen den 20 maj kl. 18. Avkastningen från konserten styrs via Skyddsfonden för Skärgårdshavet till projekt för att förbättra havets tillstånd.

Den avgiftsfria konserten ordnas av Åbo filharmoniska orkester och Åbo musikfestspel i samarbete med Åbo stad. På konserten uppträder ledande stjärnor på den finländska operahimlen: mezzosopran Monica Groop, bas Matti Salminen och bariton Waltteri Torikka. Åbo filharmoniska orkester dirigeras av Leif Segerstam. Konsertens artister har lovat uppträda utan ersättning och bidrar på så sätt till skyddet av havet.

Vi bör påminna oss själva och andra om hur enastående naturen är och vad den betyder för oss.

Waltteri Torikka

– Vi måste skydda Skärgårdshavet som representerar den finländska naturen som allra vackrast – en fantastisk och unik höjdpunkt i den finländska naturen, den sydligaste pärlan i Finland. För att Finland trots marknadsekonomins och konsumtionens galenskap ska hållas rent från skärgården upp till Lappland bör vi påminna oss själva och andra om hur enastående naturen är och vad den betyder för oss, konstaterar bariton Waltteri Torikka.

Konserten samlar in medel till konkreta skyddsåtgärder

Välgörenhetskonserten är avgiftsfri, men målet är att med hjälp av konserten samla in så mycket medel som möjligt till det praktiska skyddsarbetets förmån. Privatpersoner, företag och samfund kan stödja skyddsarbetet genom att köpa en platta med sitt eget namn för Stefan Lindfors skulptur Symbiosis. Varje platta fästs på och blir en bestående del av det stora miljökonstverket strax intill konsertplatsen.  Konstnären Stefan Lindfors är på plats för att svetsa fast plattorna på skulpturen. Avkastningen från plattorna styrs via Skyddsfonden för Skärgårdshavet till vattenskyddsprojekt i Skärgårdshavet.

Plattorna kostar mellan 1 000 och 5 000 euro för företag och mellan 75 och 250 euro för privatpersoner. Namnen på alla företag som donerat offentliggörs på konserten och i massmedierna. Du kan också donera pengar via sms eller sätta in en valfri summa på Skyddsfonden för Skärgårdshavets konto.

Konsertarrangörerna bjuder in alla som donerat över 1 000 euro till konserten med efterföljande mottagning på Suomen Joutsen (begränsat antal).

Ytterligare upplysningar om donationerna:

Ytterligare upplysningar om konserten och mottagningen på Suomen Joutsen:

Åbo stads pr-koordinator Sari Haavisto, tfn 050 559 0171, sari.haavisto(a)turku.fi

Ange kampanjkoden ”EMD2016” när du beställer/donerar.

Stiftelsen för Centrum Balticums Skyddsfond för Skärgårdshavet, insamlingstillstånd POL-2014-2116 för tiden 1.1.2014–30.9.2016 i fastlandet, 15.9.2014.

Stadsdel/Område: