På onsdagen kördes Europas mest anmärkningsvärda konferens för havs- och sjöfartssektorn, European Maritime Day (EMD), i gång på Logomo i Åbo. Temat för konferensen som dragit över tusen deltagare är hållbar blå tillväxt och bär namnet "Investing in competitive Blue Growth – smart and sustainable solutions".

Onsdagens huvuddiskussion behandlade särskilt investeringarnas betydelse för den blå tillväxten.

Karmenu Vella, kommissionsledamot med ansvar för miljö-, havs- och fiskerifrågor inom EU (till vänster på bilden) tackade Åbo för den välarrangerade konferensen och för samarbetet. I sitt tal betonade han särskilt betydelsen av regionalt och sektoröverskridande samarbete samt utvecklingen av förvaltningen av haven på global nivå.

– Att främja hållbar blå tillväxt är inget hinder för Europa, utan en viktig konkurrensfördel, betonade kommissionär Vella.

– Vi är här i Åbo för att söka innovationer och lära oss av varandra.

Åbos stadsdirektör Aleksi Randell betonade i konferensens öppningstal den potential som blå tillväxt har för att skapa investeringar, tillväxt och arbetsplatser.

– Vi behöver investeringar och lösningar för att sätta fart på den blå tillväxten. Men vi behöver även smarta och hållbara lösningar för att säkra framtiden för våra hav.

Konferensen Havets dag i Europa fortsätter fram till torsdagen. Publikdagen på fredag och den påföljande Hamnfestivalen vid Aura å bjuder på en välgörenhetskonsert i havsanda klockan 18 strax intill Suomen Joutsen och mycket annat program: Turku.fi/sv/hamnfestivalen-vid-aura-2016

Påverkare inom havs- och sjöfartssektorn funderar på metoder för att främja blå och grön tillväxt under öppningssessionen på Havets dag i Europa.  Bild: Kari Vainio

 

Mässavdelningen på Havets dag i Europa har dekorerats av studerande i Åbo. Dekoreringen har gjorts så miljövänlig som möjligt med avseende på allt från material till andra detaljer. På mässavdelningen kan påverkare inom havs- och sjöfartssektorn presentera sin verksamhet och nätverka. Bild: Hannu Aaltonen