Hundraårsjubileet av Finlands självständighet 2017 pulserar av den finländska kulturen. Ett av årets toppevenemang kommer att vara Århundradets Kulturgala. Evenemanget hålls i Logomo i Åbo 18.10.2017 och det arrangeras i samarbete med Åbo stad, Veikkaus, Yleisradio och Life Style Invest.

Århundradets Kulturgala ökar kulturens värde och uppskattning genom att i stor utsträckning högtidlighålla den finländska kulturen från hela århundradet. Vid evenemanget belönas och uppmärksammas finländska kulturskapare, konstnärer, artister och evenemang. Beslut om belöningskriterier och prisklasser fattas före utgången av 2016. I en av prisklasserna ingår en publikomröstning.

Evenemanget utgör en del av programmet för hundraårsjubileet av Finlands självständighet och är ett av huvudevenemangen både på riksomfattande nivå och i Åbo. Jubileumsårets tema tillsammans inbjuder alla finländare och Finlandsvänner att bygga upp och fira jubileumsåret tillsammans. Ett upplevelserikt kulturevenemang som når en stor publik är en naturlig del av programmet Finland 100 år.

Att Kulturgalan ordnas i Åbo är viktigt för Åbo stad. Åbo var Europas kulturhuvudstad 2011 och galan är en fin fortsättning på arvet efter kulturhuvudstadsåret.

– Åbo är en stark och aktiv kulturaktör i det finländska kulturfältet. Vid galan uppskattas såväl historien som riktas blicken starkt in i framtiden – såsom det alltid har gjorts i Åbo, säger Åbo stads kontaktdirektör Antti Kirkkola.

Yle direktsänder galan

Yle televiserar Århundradets Kulturgala och direktsänder evenemanget i sin huvudkanal. Tittarna runt om i landet inbjuds följa kvällens föreställningar som består av den högklassiga finländska musiken, konsten och den övriga kulturen. Förutom Galan lyfter Yle fram mångfalden i den finländska kulturen och intressanta utvecklingsperioder under århundradet i sina arkivprogram.

Innan tv-sändningen ordnas en galamiddag där ca 800 påverkare inom kulturen, statsmakten, affärslivet och samhället deltar. I Logomos huvudsal ryms också 630 åskådare, representanter för medierna, kulturaktörerna och samarbetspartnerna. Inträdesbiljetterna och hospitality-paketen till Århundradets Kulturgala kommer till försäljning under hösten 2016.

– Yle är Finlands största och mångsidigaste kulturmedia samt producent av den inhemska kulturen. Yle erbjuder alla finländare lika rättigheter till upplevelser: redan i 90 år har vi erbjudit kultur för dem som inte själva har möjlighet att besöka kulturevenemang. Dessutom samarbetar vi mycket inom kulturfältet. Ett exempel på detta är Århundradets Kulturgala, säger direktör för Yles kreativa innehåll Ville Vilén.

Även Veikkaus medverkar starkt i Århundarets Kulturgala.

– De som spelar Veikkaus spel spelar en viktig roll som finansiär av den finländska kulturen. Av spelintäkterna går årligen drygt 230 miljoner euro till tusentals olika objekt inom konsten. Därför är det naturligt att Veikkaus vill vara med och fira Finlands hundraårsjubileum vid detta unika evenemang, konstaterar vd för Veikkaus Oy Juha Koponen.

För evenemangets arrangemang ansvarar Life Style Invest i samarbete med ovan nämnda aktörer. Enligt företagets vd Mikko Vanni är syftet med evenemanget att skapa en oförglömlig helhet som högaktar århundradets framstående kulturgärningar och kulturskapare i Finland och som under en kväll erbjuder finländarna en tidsresa in i kulturella topprestationer både i det förflutna och i dag. Projektets emblem har designats av AD Esa Ylä-Anttila som under de senaste åren har designat ett emblem och ett grafiskt utseende för flera stora evenemang.

Stadsstyrelsen i Åbo behandlar samarbetsavtalet om Århundradets Kulturgala på sitt möte måndagen 13.6.2016.