Det medeltida Åbo är det mest kända historiska stadsevenemanget i Finland som äger rum i stadens historiska hjärta och i dess viktigaste medeltida sevärdheter.

Medeltidsmarknaden i Gamla Stortorget

År 1509 arrangeras marknaden i Åbo med spänning i luften. Jutarnas rövartåg väcker skräck i kustbyarna och också östfronten är orolig. Vad kommer det att bli av marknaden då handelsrutten hotas av sju rövarband? Trots allt kommer försäljarna och köparna återigen till torget vid sidan av herrar och narrar, vackra jungfrur och mäktiga knektar. Det är dags att träffa bekanta och låta sig dras med i marknadsmyllret. 

Medeltidsmarknaden på Gamla Stortorget i Åbo 30.6−3.7.2016 to‒fr kl. 12‒20 och lö‒sö kl. 12‒18.

Medeltid hela tiden i Åbo slott

Åbo slotts historia är med sina över 700 år också en del av Finlands och Europas historia. Slottets massiva murar, torn, portar och valv leder en in i medeltiden. Besökaren får se Portvaktens kammare, Sturekyrkan och Nunnekapellet med sina skulpturer, det Medeltida kungsmaket, Skrivarstugan och mycket mera. I de ljusa salarna i slottets övre våning riktas blickarna mot den nya tiden. 

På de guidade visningarna berättas det om medeltiden och den grynande nya tiden. I Riddarsalen och Verkstaden finner de minsta museibesökarna något att syssla med. I museibutiken Fatabur kan man göra presentuppköp.

 

Domkyrkan bjuder på upplevelser och äkta historia

Katedralens skymningsljusa stämning, utstrålande andakt, mäktiga former och fina detaljer ledsagar en till medeltida stämningar. Maria Eriksdotter insätter besökaren i katedralens medeltida historia. Sång och gamla musikinstrument skapar en ålderdomlig stämning. I tideböner, mässor och evenemangets avslutande vesper förenar sig historien med våra dagar. En snabbvisit till museet på Domkyrkans södra läktare ger en glimt av medeltiden genom sina altarföremål och träskulpturer.

Guidade turer med fördjupad information om medeltiden

Aboa Vetus & Ars Nova är ett museum av historia och nytidskonst. Arkeologer har grävt fram Aboa Vetus, som lockar oss med på upptäcktsfärd i historien! De flera hundra år gamla ruinerna efter sex stenhus, gatan mellan dem och de hundratals föremålen vittnar om platsens förgångna. Husen hörde till Klosterkvarteret, som på medeltiden var en stadsdel där mestadels de förmögna bodde. Guidade turer med fördjupad information om medeltiden arrangeras flera gånger om dagen på olika språk under marknaden.