Ett bidrag som lämnats in under signaturen Jousi har vunnit tävlingen som gick ut på att planera en gångbro mellan Formansgatan och Logomo. Tävlingsbidraget har utarbetats av en arbetsgrupp bestående av VR Track Oy, C&J Arkkitehdit Oy och Lighting Design Collective Oy.

Medlemmar i vinnarsgruppen

Huvudplanering:
DI Jukka Horttanainen, VR Track Oy

Andra planerare:
Ingenjör i byggteknik (AMK) Timo Heloaro, VR Track Oy
Dl likka Sinisalo, VR Track Oy
Dl Katja Punkari, VR Track Oy

Arkitekt SAFA Tom Cederqvist, C&J Arkkitehdit Oy
Vesa Jäntti, C&J Arkkitehdit Oy
Arkitekt SAFA Johannes Laiho, C&J Arkkitehdit Oy

M.Sc Tapio Rosenius, Lighting Design Collective Oy
Medianom (AMK) Jari Vuorinen, Lighting Design Collective Oy

Tävlingen som Åbo stad hade anordnat kring planeringen av bangårdsområdet vid huvudjärnvägsstationen i Åbo och gångbron över Bangårdsgatan har nu avgjorts. Målet med tävlingen var att få fram en arkitektoniskt samlad samt trafikmässigt fungerande och trygg förbindelse mellan Formansgatan och Logomo.

En estetiskt stilig och balanserad, förstklassig och genomförbar lösning som anpassats till landskapet och stadsbilden var ambitionen och utgångspunkten för tävlingen.

Tävlingsbidraget Jousi avgick med segern i den jämna tävlingen. Tävlingsbidraget har utarbetats av en arbetsgrupp bestående av VR Track Oy, C&J Arkkitehdit Oy och Lighting Design Collective Oy. Huvudplanerare var Jukka Horttanainen (VR Track Oy), som arkitekter agerade Tom Cederqvist (C&J Arkkitehdit Oy) och som ljusdesigner Tapio Rosenius och Jari Vuorinen (Lighting Design Collective Oy).

– Tävlingen var tuff och det var inte lätt att välja vinnare. Efter att vi synat bidragen i sömmarna kunde vi på slutrakan utse Jousi till den bästa brokandidaten, berättar prisnämndens ordförande Jouko Turto.

Till planeringstävlingen anmälde sig 12 arbetsgrupper. Av dessa utsåg tävlingens bedömningsgrupp sex arbetsgrupper som bäst uppfyllde referenskriterierna till finalen. De valda arbetsgrupperna lämnade in varsitt tävlingsbidrag under följande signaturer: Shakuhachi, La Bamba, Kaleidoscope, Punoja, Crossover och Jousi. Direktionen för Fastighetsaffärsverket bekräftade juryns beslut om tävlingssegraren.

Det segrande bidraget lämnar rum för omgivande konstruktioner

Jousi är en upphängd brokonstruktion som spänner sig som en båge över bangårdsområdet. Bron stöds av hiss-/trapptorn i ändarna av bron och över perrongerna. Den består i huvudsak av stål och glas. Promenadplanet är brett och den triangelliknande bärbalken ovanför bäddar för ett intressant slutresultat beträffande ytterarkitekturen och den konstnärliga aspekten.

Bron är viktig för en smidig fotgängartrafik i området.

Gångbron kommer att framträda starkt både i det nuvarande och i det framtida landskapet. Brons läge ställer höga krav eftersom den ansluter till huvudfasaden som kännetecknar Logomo.

– Jousi är en lätt och genomskinlig konstruktion av stål och glas. Därför kommer Logomo, stationsbyggnaden och de tekniska konstruktionerna på bangården alltjämt att ha huvudrollen. Med tanke på framtida förändringar i stadsbilden som vi inte ännu känner till är Jousi en neutral lösning och en öppen ram för föränderligt innehåll, konstaterar arkitekt Pentti Kareoja.

– Bron är viktig för en smidig fotgängartrafik i området. Den breda gångbron kommer att användas av dem som besöker kulturevenemang i Logomo, kunder till parkeringsanläggningen på Bangårdsgatan, tågresenärer, framtida boende i Konepajaområdet samt stadsbor i största allmänhet. Dessutom är det lätt att underhålla byggnadsmaterialen i bron, sammanfattar stadsplaneringschef Timo Hintsanen.

En innovativ lösning som möjliggör mångsidig ljuskonst

Den nya bron kommer att tjäna stadens utvecklingsmål såväl funktionellt som estetiskt.

– Det segrande förslagets särdrag växer fram småningom. Bakom den till synes sedvanliga ytan döljer sig ett innovativt och djärvt grepp. Den välvda formen i kombination med upphängningskonstruktionen är en fräsch approach i våra förhållanden, säger Kareoja.

I planeringstävlingen var det konstnärliga ett kriterium och när bron har byggts förväntas den ge associationer även till kulturhuvudstadsåret 2011.

– Jousi ger möjligheter t.ex. för stilfull, nattlig arkitektur. Att reflektera ljuskonst mot den triangelformade bärbalken är ett bra och genomförbart förslag. Genom förstklassig ljusdesign kan brons neutrala framtoning regleras i många riktningar, tillägger Kareoja.

Tävlingsbidragen visas för allmänheten i Logomo

Tävlingsprogrammets innehåll och mål bereddes som ett samarbete mellan Fastighetsaffärsverket i Åbo stad, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL r.y., stadsplaneringen inom miljöväsendet och museicentralen. I tävlingsprogrammet iakttogs Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL r.y:s tävlingsregler. Tävlingen pågick 12.11.2015–18.5.2016.

Vinnare: Jukka Horttanainen, Ilkka Sinisalo, Timo Heloaro, Katja Punkari, Vesa Jäntti och Johannes Laiho.

En utställning som visar alla sex tävlingsbidragen är öppen i Logomo 27.6–1.7 med gratis inträde och i anslutning till fotoutställningarna om David Bowie och Hanoi Rocks 22.7–7.8. när en biljett ger tillträde till alla tre utställningarna.

Tävlingsbidragen (på finska)

Stadsdel/Område: