Åbo stad har inlett ett mångsidigt samarbete för att utnyttja den populära Pikkuli som äventyrar i Åbo. Fågeln Pikkuli syns bland annat i stadens tjänster och i de sociala medierna.

Bekanta dig med Pikkuli!

En motionsapp med Pikkuli kommer att skapas för daghemmen i Åbo, och man planerar även att använda figuren på museerna och biblioteken i Åbo. Dessutom presenterar Pikkuli staden i videorna Pikkulin Turku (”Pikkulis Åbo”) samt i mobilappen Föri.

Åbo utnyttjar även figuren Pikkuli i de sociala medierna. På webben finns korta tecknade filmer där Pikkuli besöker kända platser i Åbo. Pikkuli och hans vänner besöker både Paavo Nurmi-statyn och Föri samt går på äventyr i Åbo slott.

– Pikkuli förekommer i stadens och Visit Turkus kanaler för de sociala medierna. Vi för kampanj även i Tyskland då den tyska televisionen börjar visa Pikkuli. Marknadsföringen riktas särskilt till barnfamiljer, berättar  Saara Malila, kommunikationschef vid Åbo stad.

Pikkuli är en sagofigur som skapats av animationsföretaget Sun Eye Productions i Åbo. Programmen visas i TV2:s barnprogram Lilla tvåan och i BUU-klubben. Serien har redan sålts till 15 länder, till exempel till Tyskland, Spanien och USA. Åbo stad och Visit Turku får rättigheter att i begränsad utsträckning använda varumärket Pikkuli och upphovsrätterna.

Fågelfamiljen lever ett helt vanligt liv

Pikkulis historia fick sin början för nio år sedan i Metsämarja Aittokoskis bok Lennä Pikkuli, Lennä! Inspirationen kom från Aittokoskis familjs vardag. Fågelfamiljen Pikkuli som talar universellt fågelspråk har en helt vanlig barnfamilj lever en vardag med bekanta situationer, där konflikterna alltid slutar bra.

Kring Pikkuli har man skapat olika tilläggsprodukter, så som spel och inlärningsapplikationer. Lärarna och barnen vid Hepokulta lågstadium i Åbo har deltagit i utvecklandet av Pikkulis inlärningsapp med övningar i sociala och känslolivsfärdigheter i samarbete med pedagogie studerande vid Åbo universitet.

– I samarbetet mellan Pikkuli och Åbo stad letar vi efter olika sätt på att sprida glädje, lek och roliga överraskningar både för åbobor och barnfamiljer som kommer till Åbo, berättar företagets verkställande direktör Metsämarja Aittokoski, regissör, producent och manusförfattare som specialiserat sig på barnmedia och -kultur.

Även Pikkulis lekplats som öppnades i Hansakvarteret i Åbo centrum i början av juli har visat sig vara mycket populärt. För lekplatsen i Hansakvarteret har man planerat ljudlandskapet från Pikkulis skog och damm. Även Hansakvarteret kommer i fortsättningen att marknadsföringssamarbeta med Pikkuli.