Höstens sportsäsong för barn och ungdomar startar 5.9. med bekanta och nya fysiska hobbyer. I det mångsidiga utbudet finns det en lämplig gren för var och en oavsett kondis och speciella behov. En stor del av tjänsterna är gratis. Timmarna hålls på finska.

I höst tar Åbo stads idrottsutbud hänsyn till barnens och ungdomarnas behov i enlighet med intressen i olika åldersgrupper. Familjens små medlemmar kan idka och prova sportaktiviteter med sina föraldrar i Barnmotionens underland.

Barnen i åldern 6–12 kommer att ha tillgång till olika arter i Fart i barnen grenprov och 13–19 åriga ung-domar i Mihi.fi. För barn och ungdomar som behöver särskilt stöd för att motionera finns tillämpad motion bland olika arter. Nya arter av Fart i barnen är gymnastik, rytmisk gymnastik och rullstol Street Dance.

Fysisk aktivitet är organiserad av både Åbo stads idrottscentral och idrottsföreningar och -organisationer i Åbo.

Lasten liikunnan ihmemaa (Barnmotionens underland)

På söndagar ordnas Barnmotionens underland runt om i Åbo. Där bjuds det på avgiftsfri motionsglädje för 1–12-åringar och deras föräldrar. I underlandet kan man leka fritt och pröva på många olika motionsred-skap. Verksamheten är övervakad, men inte ledd.

Underland ordnas 11.9.–11.12 kl. 17–19 i Aunelas och Ilpois bollhallar, Haarlas, Laustis, Nummisbackens, Turun Lyseos (ej 18.9–2.10) och Kråkkärrets (ej 11.12) skolor samt i Moisio motionshall. Underlandturer ordnas i Kuppis sporthallen från 9.10. (ej 4.12.) kl. 17–¬19.30.

Lapset liikkeelle (Fart i barnen)

Lapset liikkeelle är en avgiftsfri grupp, där 6–12-åriga Åbobor som vill hitta en lämplig hobby kan pröva på olika idrottsgrenar. Varje vecka ingår ca 70 olika timmar som ordnas av idrottsklubbar och -föreningar, och man får prova på varje gren gratis tre gånger. Man kan komma med när som helst och ingen tidigare erfarenhet krävs.

Mihi.fi

 Mihi.fi bjuder på avslappnad, mångsidig och avgiftsfri motion för ungdomar i åldern 13–19 som bor i Åboregionen. Varje vecka innehåller det regionala programmet ca 80 idrottsturer och 20 olika lagsporter och individuella grenar, till exempel korgboll, yoga och klättring. Man kan komma med när som helst och ingen tidigare erfarenhet krävs.

Tillämpad motion för barn och unga

Grupperna är avsedda för barn och ungdomar som behöver särskilt stöd för att motionera och som är ute efter en trevlig hobby. Varje vecka bjuder vi på många olika idrottsgrupper som erbjuder glädje i att motionera och lyckas.

Höstens motionssäsong pågår i 5.9.–11.12. Hobbysortimentet innehåller till exempel bowling, skridskoåk-ningskola, rytmisk gymnastik, softball, cirkus sport, elrullstolfotboll, dansklubb, gymnastik, trampolin, simning och rullstol Street Dance.

Motion för invandrarbarn och -ungdomar

Alla Åbobor kan delta i de mångkulturella idrotts- och bollspelsklubbar. Mångkulturell sportaktiviteter ingår också futsal, gym, basketboll och innebandy.

Nyckelord: