I höst finns det inga ursäkter att stanna i soffan eftersom Åbo stad erbjuder åboborna och andra invånare i Åbo trakten ett brett utbud av välgörande motion. Höstens sportsäsong för vuxna startar 5.9 och varar till 11.12. Timmarna hålls på finska.

Lämpliga motion -och idrotts grupper kan hittas i stadens motionstjänster för alla oavsett ålder, kondition och specifika behov. Utbudets fokus ligger särskilt i nybörjare, som har sina egna grupper för kvinnor, män och över 55 årigar. Det finns flera motionsgrupper även för överviktiga.

Personer i arbetsför ålder och äldre, som har någon sortsrörelsehinder, funktionella handikapp eller använder hjälpmedel, organiseras både instruerade och självständiga träningsmöjligheter. Följeslagarkortet berättigar en följeslagare eller assistent till fri entré i motionsplatser och kulturupplevelser.

På Gymträningens ABC kan man lära sig en korrekt användning av gymutrustning. Kursen är avsedd för personer i alla åldrar oberoende av kondition. Alla åbobor kan också delta i mångkulturell sportaktivitet.

Mer information om vuxnas fysiska aktivitet i servicehandlednings informations tillfällen och vid www.turku.fi/sv/fritid/motion/motionera/servicehandledning-gratis-hjalp-till-dig-som-vill-borja-motionera

 Hikinen tusina – Det svettiga dussinet

En avslappnad grupp för 29–64-åriga män som vill börja motionera och som är ute efter en lämplig idrottsgren. Under en säsong har du möjlighet att pröva på flera olika svettiga grenar, till exempel innebandy, volleyboll, kettlebell, bowling och motionsboxning. Varje vecka erbjuds det ca 25 olika idrottsgrupper som du kan delta i utan förhandsanmälan.

Mer information: www.turku.fi/sv/fritid/motion/motionera/hikinen-tusina-motion-man-i-arbetsfor-alder

Leidit liikkeellä – Damer i farten

Damgruppen är avsedd för 19–64-åriga kvinnor som vill börja motionera och hitta en lämplig motionsgrupp. Damgruppen är ett förmånligt och enkelt sätt att börja motionera. För överviktiga damer finns det Upeat leidit -motiongruppen.

Vi bjuder på nästan 30 instruerade timmar varje vecka. Utbudet innehåller till exempel yoga, olika gymnastiska övningar, frisbeegolf, vuxenballet, dans gymnastik, kettlebell, korgboll, qigong samt sträckning och kroppsvård. Anmälningen till vuxenballet, frisbeegolf och Upeat leidit börjar 31.8.

Mer information: www.turku.fi/sv/fritid/motion/motionera/motion-vuxna/leidit-liikkeella-motion-kvinnor-i-arbetsfor-alder, www.turku.fi/sv/fritid/motion/motionera/upeat-leidit-motion-overviktiga-damer

Kuntokonkarit – Motionsveteraner

I Motionsveteranerna kan kvinnor och män i över 55-års ålder bekanta sig med olika idrottsgrenar till ett förmånligt pris. Motionsveteranerna har ingen övre åldersgräns. Varje vecka erbjuder vi 20 olika idrottsgrupper, till exempel bowling, dans, kroppsvårdstimmar och bollspel, så det är lätt att bygga upp ett personligt program. Höstsäsongens nya grenar är badmington, shindo och käppgymnastik.

Mer information: www.turku.fi/sv/fritid/motion/motionera/kuntokonkarit

Ihanaiset naiset – Underbara kvinnor

En idrottskurs för kvinnor vars BMI(Body Mass Index) är minst 30 och som inte har motionerat på länge. Gruppen med kurviga kvinnor som hejar på varandra samlas 1–3 gånger i veckan och sysslar med basmotion som lämpar sig väl för viktminskning. Timmarna inleds i Impivaara simhall. Höstsäsong varar 12.9.–8.12. Anmälningen börjar den 31.8 kl. för nya kursdeltagare och på må 5.9. för dem som har varit med tidigare.

Mer information: www.turku.fi/sv/fritid/motion/motionera/ihanaiset-naiset-motion-overviktiga-damer

Raskas sarja – Tungviktsserien

Idrottskurs för män vars BMI(Body Mass Index) är minst 30 och som inte har motionerat på länge. Gänget samlas för att svettas tillsammans 1–3 gånger i veckan på gym, vattengymnastik eller muskelträning/bollspelen. Den motiverande andan i gruppen får dig att kämpa på och uppmuntrar dig att motionera regelbundet även efter kursens slut. Kursen börjar den12.9.

Mer information: www.turku.fi/sv/fritid/motion/motionera/raskas-sarja-motion-overviktiga-herrar

ABC för gymträning

En förmånlig kurs om grunderna i gymträning för alla som inte är vana vid att träna på gym. I kursen ingår fyra handledda träffar, och därefter kan alla deltagare grunderna i gymträning och vet hur man ska använda apparaterna rätt. Kursdeltagarna får även ett eget träningsprogram så att de ska kunna träna självständigt på gymmet efter kursen. Dessutom erbjuds en ABC-kurs i tillämpad gymträning samt en kurs för över 70 åriga.

Kurserna hålls i Impivaara simhall, Kuppis idrottshall, Petrelius simhall och i Jäkärlä gym.

Mer information: www.turku.fi/sv/fritid/motion/motionera/gymtraningens-abc

Seniorarmbandet

Det förmånliga Seniorarmbandet är avsett för åbobor som fyllt 65 år. Det uppmuntrar dig att motionera i enlighet med din egen tidtabell. Armbandet ger dig tillgång till stadens simhallar, gym och kulturutbud. Armbandet är i kraft sex månader i taget. Motiongrupper hålls från 5.9. framåt. Man kan t.ex. välja grupper som promenadtur i Impivaara fotbollshall (31.10–5.12), reparationsgrupp i Kuppis idrottshall, Impivaara simhalls gym och Kråkkärrets ishalls gym (6.10–8.12) samt balansstödgrupp i Kuppis idrottshall (11.10–29.11, ej 25.10) och i Yrjänä församlingshem.

Mer information: www.turku.fi/sv/fritid/motion/motionsarmband

Kimmoke-armbandet

Kimmoke-armbandet är avsedd för åbobor som får vissa typer av stöd. I höst kan du delta med armbandet i bland annat yoga, käppgymnastik, cirkelträning, stretchnings, volleyboll och innebandy. Mer information: www.turku.fi/sv/fritid/motion/motionera/kimmoke-armbandet

Grupper för tillämpad motion

Grupperna för tillämpad motion är avsedda för vuxna som behöver särskilt stöd för att motionera. Övningarna tillämpas så att de passar varje deltagares funktionsförmåga och så att deltagarna kan uppleva känslan av att lyckas. Man kan ta med sig sina egna hjälpmedel och en personlig assistent till alla grupper.

Höstsäsongens program Innehåller kälkhockey och tillämpad skridsko åkning, tillämpad pingis, bollgrupp samt stolgymnastik för äldre.

Mer information: www.turku.fi/sv/fritid/motion/motionera/tillampad-motion, www.turku.fi/sv/fritid/motion/motionera/foljeslagarkortet

Motion för invandrare

Invandrare är välkomna att delta i alla tjänster som erbjuds av Åbo stad. I stadens utbud ingår bland annat egna gym- och simturer för kvinnor och män. De allmänna idrottstjänsterna erbjuder till exempel gymnastik, reparationsgrupp, cirkelträning, futsal, bowling, spelgrupp för äldre och simskolakurs.

Mer information: www.turku.fi/sv/fritid/motion/motionera/motion-invandrare

Nyckelord: