Åbo filharmoniska orkester publicerar utnämningen av violinisten, altviolinisten och dirigenten Julian Rachlin till orkesterns första gästdirigent för åren 2017–19.

Invalid Scald ID.

Julian Rachlin har dirigerat Åbofilharmonikerna två gånger. Båda konserterna har varit slutsålda och entusiasmen hos både publiken och orkestern har varit enorm. Förhandlingarna kring ett djupare samarbete inleddes efter Rachlins senaste Åbovisit och Åbo filharmoniska orkester är mycket glad över att nu kunna offentliggöra ett tvåårigt avtal mellan Rachlin och orkestern. Avtalet träder i kraft hösten 2017 och Rachlin kommer att uppträda i Åbo såväl i dubbelroll som solist och dirigent som endast dirigent. Han kommer även att delta i kammarmusikverksamheten och publikarbetet.

”Vi är mycket stolta över att Julian ska bli en del av vår musikaliska familj i Åbo"

Från barnstjärna till internationellt känd toppdirigent

Julian Rachlin föddes i Litauen år 1974 och studerade violin vid konservatoriet i Wien under ledning av den erkända pedagogen Boris Kuschner och tog privatlektioner för Pinchas Zukerman. Han blev internationellt känd över en natt genom att vinna priset för Årets unga musiker vid Eurovisionens tävling i Amsterdam år 1988. Därefter blev han den yngsta solisten någonsin som uppträtt med Wienfilharmonikerna. Riccardo Muti dirigerade debutkonserten. Under sin karriär har han uppträtt som solist för världens ledande orkestrar och samarbetat med ansedda dirigenter som Vladimir Ashkenazy, Valerij Gergijev, James Levine, Lorin Maazel och Zubin Mehta. Han har framfört kammarmusik tillsammans med ett flertal namnkunniga musiker, bland andra Jevgenij Kissin, Gidon Kremer, Lang Lang och Mstislav Rostropovitj.

Vid sidan om solistkarriären uppträder Julian Rachlin alltmer som dirigent. För närvarande startar hans andra säsong som första gästdirigent hos kammarorkestern Royal Northern Sinfonia. Han har lett bl.a. Camerata Salzburg och filharmonikerna i Prag och Liverpool. Under den här säsongen kommer han att debutera som dirigent för bl.a. filharmonikerna i Kina och Luxemburg och symfoniorkestern vid Rysslands statliga akademi.

Förväntansfullt inför samarbetet

”Jag ser otroligt mycket fram emot att få dela detta nya kapitel av min dirigentkarriär med de utmärkta musikerna vid Åbo filharmoniska orkester”, berättar Julian Rachlin.

Samarbetet med Julian Rachlin är en ära och inspiratör för Åbo filharmoniska orkester. ”Vi är mycket stolta över att Julian ska bli en del av vår musikaliska familj i Åbo och vi ser fram emot fint samarbete och fantastiska konserter tillsammans”, säger intendent Emilie Gardberg. Av samma åsikt är chefsdirigent Leif Segerstam som hälsar Julian varmt välkommen till orkestern.